Průzkum: Fico nemá pro současnou koalici většinu

17.03.2010
čtk

Volby na Slovensku, které se konají 12. června, mohou pro současného premiéra Roberta Fica skončit „Pyrhovým vítězstvím“. Alespoň podle nejnovějšího průzkumu agentury Polis, který naznačuje, že současná vládní koalice by neměla většinu v parlamentu.

Podle průzkumu agentury Polis hrozí, že se Lidová straná-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) bývalého premiéra Vladimíra Mečiara nedostane do parlamentu. Vládnoucí sociální demokraté Smer-SD a Slovenská národní strana by ve 150členné Národní radě obsadili jen 73
míst. Ztrátu většiny předpověděl nedávno i průzkum agentury MVK.

Dlouhodobě nejpopulárnější stranu Směr-SD by podle telefonického průzkumu Polisu z 13. až 16. března volilo 38 procent lidí, což by jí mělo zajistit 64 mandátů. Na druhém místě se umístilo Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) s 13,4 procenta a 22 místy v parlamentu.

Předběhlo tak nyní třetí Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii-Demokratickou stranu (SDKU-DS) bývalého premiéra Mikuláše Dzurindy, který kvůli kontroverznímu financování strany nebude kandidovat ve volbách. SDKU-DS má podporu 12,7 procenta voličů a zastoupena by měla být 21 poslanci.

Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu by ještě překonaly kromě SNS Strana maďarské koalice (SMK), Most-Híd Bély Bugára, zastupující především maďarskou menšinu, a Svoboda a Solidarita (SaS). LS-HZDS by obdržela jen 4,4 procenta hlasů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek