Senát žádá přísnější podmínky pro podávání „evropské petice“

18.03.2010
čtk

Senát dnes upozornil na některá rizika spojená s možností podávat „evropskou petici“. Vládu podpořil ve snaze prosadit zvýšení minimálního počtu lidí z jednotlivých členských států pro podpis petice, kterou by se musela zabývat Evropská komise. Navrhl také další podmínky, které by taková iniciativa musela splňovat.

Evropskou občanskou iniciativu zavedla lisabonská smlouva reformující EU po jejím rozšíření. Milion Evropanů může předložit požadavek, kterým se bude muset komise zabývat. Nyní se jedná o konkrétním vymezení nového institutu. Evropská komise prosazuje 0,2 procenta obyvatel, Česká vláda celé jedno procento, tedy pětinásobek. Tento požadavek dříve podpořil i sněmovní výbor pro evropské záležitosti.

Vláda nemá nic proti usnadnění iniciativy, nicméně není důvod, proč by stanovené podmínky měly být dost výrazně odlišné od běžných úzů členských států, řekl dnes v Senátu ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel. Limit, který navrhla Evropská komise, podle něj otevírá prostor ke zneužití a je mnohem nižší, než je obvyklé ve většině členských států. ČR podle něj také chce, aby bylo možné obsah petice kontrolovat předem. Obává se totiž, aby možnost občanské iniciativy nezneužívali extremisté k vlastní propagaci.

Také Senát dnes ve svém usnesení varoval, že by evropskou petici mohli zneužít radikálové a extremisté. Počítat je podle něj také třeba s tím, že při organizaci celoevropské petice bude hrát důležitou roli internet a iniciativa bude finančně nákladná.

Horní komora podpořila vládu i v tom, aby podmínkou pro zahájení petice byla kontrola její přípustnosti. Lhůta pro sběr podpisů by podle Senátu neměla být kratší než jeden rok a delší než 18 měsíců. Ověřování podpisů by se mělo řídit zákony jednotlivých členských států. Občanské iniciativy by měly být zveřejněny na zvláštní internetové stránce kvůli kontrole lobbistických skupin.

Shoda v EU podle Chmiela panuje v tom, že pod žádost o projednání petice by se museli podepsat obyvatelé nejméně devíti zemí sedmadvacítky. Česká vláda podporuje také stanovisko komise, podle které by bylo zakázáno podporovat evropskou občanskou iniciativu z veřejných zdrojů. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) se ale obává, že tím o možnost podávat petici přijde většina neziskových organizací, které jsou obvykle financovány i z veřejných peněz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek