Brusel pohrozil Česku soudem kvůli bezpečnosti letadel

19.03.2010
čtk

Evropská komise ve čtvrtek pohrozila Česku soudem kvůli bezpečnostním prohlídkám letadel. Česká republika spolu s Řeckem totiž podle komise v této oblasti nedodržuje evropskou legislativu. České ministerstvo dopravy se řízení neobává, podle mluvčího Karla Hanzelky je od 10. března vše v pořádku, komise o tom pouze zatím nebyla zpravena.

Hrozba se týká směrnice EU, která zavádí v celé unii jednotné bezpečnostní normy pro prohlídky letadel a případná opatření pro letadla, která jsou nebezpečná.

Legislativa upravuje i přípravu a kvalifikaci inspektorů, kteří na letištích stav letadel posuzují. Česko však podle Evropské komise převedlo jen část směrnice a některé části vynechalo. Řecko se zavedení legislativy vyhnulo úplně. Obě země nyní mají na nápravu dva měsíce; pokud tak neučiní, může je komise zažalovat u Evropského soudního dvora v Lucemburku.

Plná transpozice dotčené směrnice byla dokončena přijetím příslušné vyhlášky. Ta vstoupila v účinnost 10. března, uvedl Hanzelka. Připomněl, že ještě předtím se evropské směrnici přizpůsobil zákon o civilním letectví a živnostenský zákon. O úplném zakomponování směrnice do českého práva prý bude komisi informovat úřad vlády zřejmě příští týden.

Neprovedení směrnice může znamenat riziko, že důležité bezpečnostní prohlídky nebudou plně v souladu s normami Evropské unie, varovala komise s tím, že členské státy EU měly převést směrnici do národního právního řádu již do 20. října 2008. Učinilo to 25 zemí z celkových 27.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek