Britští poslanci vyvolali další aféru

22.03.2010
čtk

Tři labourističtí poslanci a bývalí ministři tvrdili v rozhovorech natáčených skrytou kamerou, že jsou ochotni vyměnit svůj vliv za tisícové částky a vyvolali tak další rozruch na britské politické scéně jen pár týdnů před parlamentními volbami. Jejich bývalí kolegové ve vládě tvrdí, že jsou jejich chováním zděšeni a opozice požaduje vyšetřování.

Novináři z nedělníku The Sunday Times a televize Channel 4 se vydávali za představitele americké firmy, která hledá lobbisty. Bývalý ministr dopravy Stephen Byers tak tvrdil, že je něco jako taxi k pronajmutí, že může sehnat důvěrné informace z premiérova úřadu, případně zařídit další služby za až 5000 liber (asi 140.000 korun) za den. Bývalá ministryně zdravotnictví Patricia Hewittová a někdejší ministr obrany Geoff Hoon si svůj vliv cenili na 3000 liber denně (85.000 korun).

Hoon a Hewittová, kteří již nebudou v nadcházejících volbách kandidovat, popřeli, že by porušili parlamentní pravidla. Byers již druhý den volal zástupcům domnělé firmy, že v rozhovoru přeháněl.

Přesto celá záležitost vyvolala značný rozruch. Přichází po skandálu kolem kontroverzních poslaneckých náhrad, která pobouřila voliče a oslabila vládní labouristy, přestože se týkala všech stran.

Co si, proboha, mysleli, že dělají, reagoval ministr financí Alistair Darling. Byl jsem tím zděšen, prohlásil ministr zahraničí David Miliband.

Vůdce opozičních konzervativců David Cameron vyzval k oficiálnímu vyšetření celé záležitosti, zatímco předák liberálních demokratů Nick Clegg vyzval k reformě celého prohnilého systému.

Administrativní výbor Dolní sněmovny loni varoval, že neurčitá pravidla umožňují bývalým ministrům beztrestně využít důvěrné informace k finančnímu zisku. Všechny parlamentní strany již před nynější aférou tvrdily, že chtějí zpřísnit pravidla pro lobbisty a omezit lobbistické aktivity bývalých členů vlády.

Podle nynějších kritizovaných regulí mohou poslanci pracovat pro soukromé firmy, ale musejí hlásit své výdělky. Speciální parlamentní výbor také musí schválit bývalým ministrům každé placené zaměstnání během dvou let po jejich odchodu z vlády. Ministři by také neměli být během jednoho roku po odchodu z ministerské funkce lobbisty ve svém oboru.

Všichni přistižení jsou stoupenci bývalého premiéra Tonyho Blaira a Hutton s Hewittovou nedávno vedli neúspěšný vnitrostranický puč proti premiérovi Gordonu Brownovi. Miliband i Darling patří k Brownovu křídlu v labouristické straně, která před volbami zaostává v průzkumech za konzervativci.

Novináři oslovili 20 poslanců, včetně sedmi toryů. Ti ale byli varováni, když jedna z oslovených konzervativních poslankyň pojala podezření, že jde o provokaci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek