Francii po volbách čekají menší změny ve vládě

22.03.2010
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy jednal dnes s premiérem Françoisem Fillonem o postupu po drtivé porážce v krajských volbách. Podrobnosti zatím nebyly oznámeny. Jsou očekávány menší vládní změny, Fillonova pozice zjevně není ohrožena.

Po sečtení 97 procent hlasů z nedělního druhého kola voleb získala opoziční Socialistická strana a její spojenci 54 procent hlasů, zatímco Sarkozyho konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) jen 35,3 procenta. Opozice bude nyní vládnout ve 21 z 22 krajů metropolitní Francie, vládní pravici zbylo jen Alsasko a zámoří.

Sarkozyho postavení se zkomplikovalo

Volby tak vyzněly v rozhodné vyjádření nespokojenosti s vládní politikou. Dva roky před prezidentskými volbami to bylo varování Sarkozymu, o němž se předpokládá, že bude kandidovat znovu. Dnešní francouzský tisk přičítá porážku pravice právě jemu a píše, že jeho postavení se nyní zkomplikovalo.

Ve volbách neuspěl žádný z 20 ministrů a státních tajemníků, kteří v nich kandidovali. Mezi těmi, kdo neuspěli a jimž hrozí ztráta ministerského křesla, je zmiňován zvlášť ministr práce Xavier Darcos, jehož by podle dohadů tisku mohl na tomto obtížném postu vystřídat dosavadní ministr rozpočtu Eric Woerth. Za Woerthova nástupce je označován poslanec UMP a bývalý ministr vnitra François Baroin, který už byl dnes přijat v Elysejském paláci.

Fillon prohlásil, že cítí za porážku spoluodpovědnost, o demisi prý ale neuvažuje. Výsledek potvrzuje úspěch levicových soupisek. Nedokázali jsme přesvědčit. Je to pro vládní většinu zklamání. Přijímám svou část odpovědnosti, řekl.

Nedělního hlasování, ve kterém se rozhodovalo o obsazení 1880 křesel v regionálních správách, se zúčastnilo 51 procent ze 45 milionů registrovaných voličů. To je zhruba o 10 procent méně než v předchozích krajských volbách v roce 2004.

Krajní pravice se vrací na výsluní

Krajně pravicová Národní Fronta (FN) obdržela celostátně 9,5 procenta hlasů, i když se druhého kola účastnila jen ve 12 krajích. Její vůdce Jean-Marie Le Pen ve svém volebním okrsku na jihu Francie získal dokonce asi 25 procent. Komentáře to označují za návrat FN na politické výsluní a za důvod ke starostem pro Sarkozyho, který se domníval, že krajní pravici neutralizoval tím, že jí přebral některá její výsostná témata jako třeba přistěhovalectví, k němuž zaujal tvrdší postoj.

Za hlavní důvod porážky vládní pravice se označuje hospodářská krize a desetiprocentní nezaměstnanost. Podle agentury Reuters je to ale částečně také důsledek toho, že voliči byli spokojeni s tím, jak od roku 2004 vedli jejich kraje socialisté.

Dopad na prezidentské volby v roce 2012 je nejistý

Pro jejich novou vůdkyni Martine Aubryovou jsou nedělní výsledky triumf, který z ní poprvé dělá možnou kandidátku pro prezidentské volby. Lze ale čekat, že prezidentských ambicí se nevzdá Ségolene Royalová, která v neděli dosáhla velmi dobrého výsledku, a možní jsou i další uchazeči.

Nevyjasněná vnitřní situace socialistů, předpokládané překonání nejhorší krize a určité zlepšení hospodářské situace v příštích dvou letech i případná Sarkozyho pauza v reformách, jež iritují voliče, vedou agentury k opatrnosti při hodnocení možného dopadu těchto voleb na volby prezidentské, které jsou pro zemi rozhodující. Připomíná se, že také v roce 2004 levice drtivě vyhrála regionální volby (ovládla tehdy 20 z 22 metropolitních krajů), ale v prezidentských v roce 2007 jasně prohrála.

Konzervativní list Le Figaro dnes napsal, že porážka pravice bude znamenat obrat v mandátu Sarkozyho, který bude musit vyslat silný signál pravicovým voličům, kteří mají pocit, že byli ponecháni u cesty. Pokud jde o socialisty, ekonomický deník Les Echos píše, že jejich velkým úkolem teď je vypracovat program, který by se neomezoval na antisarkozysmus.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek