Nízká účast v regionálních volbách v Itálii

29.03.2010
čtk

V Irálii odpoledne skončily regionální volby. Poznamenala je nízká účast, která může negativně zapůsobit na volební výsledek pravicové strany šéfa vlády Silvia Berlusconiho. Podle dosud předběžných odhadů ministerstva vnitra dosáhla účast 64,6 procenta. Oproti účasti v roce 2005 jde o pokles osmi procentních bodů.

Podle některých expertů se nechuť jít k urnám projevovala nejvíce mezi voliči PDL, Berlusconiho strany Lid svobody, napsal expert na průzkumy mínění Renato Mannheimer v listu Corriere della Sera. Z toho by podle něho mohly těžit jak opozice, tak i populistická Liga severu, která je sice spojencem PDL, ale ve vládní koalici zároveň jejím konkurentem. PDL tento tlak pociťovala a ještě dnes ráno deník Il Giornale patřící rodině Berlusconiho přiznal, že voliči pravého středu mají jisté důvody ke špatné náladě, ale zároveň voliče vyzýval: Zbývá několik hodin k zastavení levice!

Pravice nyní stojí v čele dvou krajů ze třinácti, v nichž se volí. Vzhledem k Berlusconiho popularitě doufá, že se jí podaří dosáhnout vítězství nad levicí ve čtyřech nebo pěti regionech. PDL však ztratila dosti hlasů vzhledem ke korupčním skandálům, do nichž se zapletli její poslanci, a nesrovnalostem v jejích kandidátkách ve dvou nejvýznamnějších krajích, Lombardii a Laziu. Část voličů se rozhodla nehlasovat, jiní volili Ligu severu.

Účast nižší než 70 procent se obrátí proti nám, přiznal Osvaldo Napoli, místopředseda poslaneckého klubu PDL. Neúčast je zvláště silná v Laziu, oblasti Říma, kde dosahuje jen 43,3 procenta, zatímco před pěti lety to bylo 55,8 procenta, tedy o 12,5 procenta více.

V tomto vysoce symbolickém kraji proti sobě stojí dvě ženy: bývalá evropská komisařka Emma Boninová z Radikální strany a pravicová odborářka Renata Polveriniová. Po dva dny téměř 41 milionů voličů rozhodovalo o šéfech 13 z 20 krajů, na některých místech, například v Benátkách, o příštím starostovi či o šéfech provincií.

Očekává se, že se Liga severu pokusí PDL porazit v bohatých regionech severu, Lombardii a Benátsku. Strana již oznámila, že v případě vítězství bude požadovat další ministerstvo a radnici druhého největšího města v zemi, Milána. Tyto požadavky by mohly otřást Berlusconiho vládní koalicí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek