Česko bude součástí Dunajské strategie EU

30.03.2010
čtk

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška jednal se spolkovým ministrem dopravy, výstavby a rozvoje měst Německa Peterem Ramsauerem o takzvané Dunajské strategii a dalším vývoji česko-německého hraničního prostoru. Ministerstvo pro místní rozvoj to sdělilo v tiskové zprávě. Ramsauera čeká ještě jednání s ministrem dopravy Gustavem Slamečkou.

Dunajská strategie má členským zemím EU okolo Dunaje, ke kterým patří i Česko, pomoci čelit společným problémům. Mezi státy zapojené do Dunajské strategie budou patřit z členských států EU Německo, Rakousko, Slovensko, Česko, Maďarsko, Slovinsko, Rumunsko a Bulharsko. Z nečlenských států budou zapojeny Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Moldávie a Ukrajina.

Nastavení spolupráce se sousedními státy je důležité pro kvalitní rozvoj příhraniční regionů. Tyto regiony potřebují zvyšovat svoji konkurenceschopnost ale zároveň je potřeba respektovat jejich rozdíly, uvedl Vondruška.

Strategie má být přijata během maďarského předsednictví EU v první polovině roku 2011. Podle MMR to má být finančně neutrální projekt, na který nejsou vyčleněné žádné peníze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek