Chmiel: Česko musí mít v EU jednotnou pozici

31.03.2010
Úřad vlády

Česká republika potřebuje na evropské úrovni vytvářet koalice především s malými a středními zeměmi. Na setkání s českými europoslanci, poslanci a senátory to řekl ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel. Akci zorganizoval Výbor pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny. Vystoupili zde také ministr zahraničních věcí Jan Kohout, Stálá představitelka ČR při EU Milena Vicenová a předsedové evropských výborů v Poslanecké sněmovně a Senátu Kateřina Jacques a Luděk Sefzig.

Chmiel zdůraznil důležitost jednotné prezentace pozice České republiky na úrovni EU. Podle ministra je k tomu potřeba silný koordinační útvar, který by sjednocoval stanoviska jednotlivých ministerstev.

Účastníci setkání se shodli, že Česká republika potřebuje dostatek kvalifikovaných lidí k prosazování českých zájmů v ostré evropské konkurenci. Aktuálně se to týká nově vznikající evropské služby pro vnější činnost (ESVA).

Komunikace vlády a parlamentu

Na setkání zákonodárců se probírala také minulá i budoucí praxe koordinace a komunikace mezi vládou a parlamentem. „Vláda je připravena dostát všem závazkům, které pro ni vyplývají z Lisabonské smlouvy. Především se bude snažit ve stanovené obecné osmitýdenní lhůtě dodat oběma komorám své stanovisko včas tak, aby se stihly vyjádřit, řekl Chmiel.

Vláda však na druhou stranu očekává od obou komor aktivní přístup a spolupráci. „Zejména je třeba, aby návrhy na vyslovení předběžného souhlasu byly oběma komorami projednány včas tak, aby ČR nepůsobila zbytečné průtahy při projednání v Radě EU, dodal ministr.

Dnešní akce v Poslanecké sněmovně byla dalším setkáním, které má umožnit otevřenou výměnu a koordinaci názorů mezi všemi aktéry české politiky vůči EU v nových podmínkách po přijetí Lisabonské smlouvy. Řada věcí totiž stále ještě není přesně stanovena a utváří se postupně v praxi.

„Vnímám pravidelná setkávání podobná dnešnímu jako důležitou součást spolupráce v rámci evropských záležitostí po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost. Do dalších měsíců plánujeme další obdobné akce, z nichž některé budou otevřeny pro veřejnost, dodal ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek