Řecko chce mít v eurozóně orgán na koordinaci pomoci

31.03.2010
čtk

Řecko se snaží přesvědčit ostatní země eurozóny, aby dál hledaly možnosti pomoci těm zemím, které se ocitnou v problémech a nebudou si moci na trhu půjčit peníze za přijatelných podmínek. Podle Řeků by měl v eurozóně existovat orgán, který bude pomoc koordinovat. V ulicích Atén dnes pokračovaly protesty proti vládním úsporným opatřením.

Právě Řecko je jednou ze zemí, které mají v současné době vážné problémy. Minulý týden však Atény dostaly příslib ostatních zemí eurozóny, že pokud nebudou schopny si zajistit peníze na splátky dluhů, ostatní členové Řecku pomohou. Část pomoci by přitom zajistil i Mezinárodní měnový fond.

Mechanismus, který lídři eurozóny minulý týden pro Řecko dohodli, má fungovat jako institut poslední instance v případě, že tržní financování nebude stačit. Podmínkou ale je, že s takovou pomocí budou souhlasit všechny země eurozóny. Pak budou poskytnuty bilaterální půjčky a peníze od MMF.

O nový orgán usilují socialisté

Na ustavení orgánu, který by koordinoval zajištění finanční pomoci, tlačí především evropští lídři z řad socialistů. Takový orgán by ale i tak musel mít podporu eurozóny. Pokud by se jej podařilo ustavit, fungoval by tak, že by si na finančních trzích půjčil peníze na sebe, a ty by pak poskytnul dál, v aktuálním případě Řecku. Mechanismus má obecnou platnost, takže se počítá i s pomocí kterékoliv jiné členské zemi eurozóny.

Je ale otázkou, zda má takový návrh vůbec šanci na úspěch. Socialisté jsou totiž v Evropské unii v menšině a Německo, které by potenciálně bylo největším přispěvatelem, už jasně řeklo, že se mu návrh nelíbí.

Naše vlastní návrhy i návrh socialistů jsou pořád na stole, aby vznikl mechanismus, který bude efektivnější, praktičtější a rychlejší v případě, že si budou potřebovat půjčit země, které jsou členy eurozóny, podotkl na dnešní schůzce kabinetu řecký premiér Jorgos Papandreu. Premiér věří, že o problematice bude jednat rovněž pracovní skupina, kterou se chystá ustavit prezident EU Herman Van Rompuy.

Řecko se bude snažit o zlepšení podmínek

Mluvčí řecké vlády Jorgos Petalotis podle agentury Reuters řekl, že jeho země je s dohodou z minulého týdne spokojena. Dlouhodobě se ale prý bude snažit o zlepšení dosažených podmínek. V této fázi jsme s mechanismem EU spokojeni, protože víme, že je to i otázka kompromisů a vyjednávání, řekl mluvčí.

Řecko se potýká s dluhovou zátěží, která dosahuje zhruba 300 miliard eur (asi 7,6 bilionu Kč), přičemž celkový výkon řecké ekonomiky dosahuje pouze kolem 240 miliard eur (asi 6,1 bilionu Kč). Rozpočtový deficit loni dosáhl 12,7 procenta hrubého domácího produktu, podle pravidel EU by však schodek neměl přesáhnout tři procenta HDP. Řecko chce letos deficit snížit na 8,7 procenta, proto přijalo drastická úsporná opatření.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek