ČR nesplňuje podmínky přijetí eura

12.05.2010
čtk

Česko neplní podmínky potřebné k přijetí eura, uvedla Evropská komise. Brusel ve zprávě o připravenosti devíti zemí EU na vstup do eurozóny Praze vytýká nedostatek ambicí ve fiskální strategii. Český plán na nápravu nadměrného schodku v letech 2011 a 2012 neobsahuje dostatek konkrétních opatření na výdajové straně, uvedla komise.

Fiskální strategie na příští roky postrádá ambice a fiskální cíle jsou předmětem rizik jak na příjmové, tak na výdajové straně, píše se v materiálu u ČR.

Dnešní zpráva hodnotí pokrok na cestě k euru u devíti členských zemí EU, kromě ČR u Estonska, Bulharska, Lotyšska, Litvy, Maďarska, Polska, Rumunska a Švédska. Ty jednotnou evropskou měnu zatím nepřijaly, avšak v přístupových smlouvách se k tomu zavázaly, ač bez data, kdy by se tak mělo stát. Británie a Dánsko se k přijetí eura nezavázaly.

Podmínky plní Estonsko

Jediným státem ze zmiňované devítky zemí, který podmínky pro euro plní, je Estonsko. U něj Brusel doporučil, aby rozšířilo řady nyní 16členné eurozóny od ledna 2011. Země podle komise díky rozhodnému a účinnému úsilí estonské vlády a estonských občanů kritéria jasně dodržuje. Ostatní země nesplňují některé či vícero z hospodářských podmínek pokrývajících stav veřejných rozpočtů, cenovou stabilitu, stabilitu směnného kurzu a dlouhodobé úrokové sazby.

U Česka si komise v dokumentu, který je založen na různých dřívějších prognózách či rozhodnutích, všímá i rizika plynoucího v dlouhodobém horizontu ze stárnutí obyvatelstva. Dlouhodobý dopad stárnutí je jasně nad průměrem EU, což zanechává obavu z dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí a ukazuje to na potřebu reforem v oblastech, jako jsou penze a zdravotní péče, píše komise.

Konsolidační strategie neposkytuje dostatečně konkrétní opatření na výdajové straně v letech 2011 a 2012 a žádné informace nejsou poskytnuty o opatřeních pro snížení deficitu v roce 2013, popisuje střednědobé výhledy českých veřejných financí Brusel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek