Japonské automobilky mají obavy z dluhové krize v Evropě

23.05.2010
čtk

Dluhová krize v Evropě zvýšila nejistotu ve světové ekonomice a mohla by zbrzdit oživení prodeje automobilů. Uvedl to nový předseda Japonské asociace výrobců automobilů (JAMA) Tošijuki Šiga. Dodal, že nedokáže předpovědět, kdy se poptávka po automobilech vrátí na úroveň z období před příchodem světové hospodářské krize.

Před měsícem jsem byl o něco optimističtější, řekl Šiga, který je rovněž provozním ředitelem japonské automobilky Nissan Motor. Situace v Evropě je ale nyní znepokojující, dodal.

Obavy, že problémy se zadlužením v Řecku se rozšíří do dalších zemí eurozóny, vedly k výraznému poklesu kurzu eura vůči japonskému jenu. Silnější jen představuje negativní faktor pro export japonských automobilek.

Šiga upozornil, že aktivity i zisky v automobilovém průmyslu postupně oživují. Dodal však, že zůstává opatrný, protože poptávka na řadě rozvinutých trhů je podporována vládními opatřeními, jejichž příznivý vliv časem vyprší.

JAMA předpokládá, že prodej osobních automobilů, nákladních vozů a autobusů v Japonsku ve finančním roce, jenž skončí v březnu, klesne o téměř pět procent na 4,65 milionu vozů. V září totiž v Japonsku skončí vládní dotace na výměnu starších automobilů za nové.

Výzkumná společnost J. D. Power and Associates nedávno předpověděla, že prodej automobilů v západní Evropě letos kvůli ukončování programů šrotovného klesne o osm procent na 13,7 milionu vozů. Nejprudší pokles v tomto regionu letos podle firmy vykážou Německo a Itálie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek