Čína varovala před následky dluhové krize v Evropě

24.05.2010
čtk

Čínský ministr financí Sie Sü-žen v neděli varoval před riziky pro oživení světové ekonomiky plynoucími z dluhové krize v Evropě. Vyzval rovněž ke spolupráci Číny a Spojených států v boji s těmito riziky. USA se však negativních dopadů potíží s dluhy v Evropě na světovou ekonomiku příliš neobávají.

Rizika plynoucí z evropských státních dluhů zvýšila faktory nestability na cestě oživení světové ekonomiky, uvedl čínský ministr v článku, který byl zveřejněn před pondělním zahájením druhého kola americko-čínského strategického a ekonomického dialogu.

Jeden z vysokých představitelů amerického ministerstva financí, který si nepřál být jmenován, v neděli ale podle agentury Reuters prohlásil, že dluhová krize v Evropě by měla mít na oživení světové ekonomiky pouze minimální dopad, protože evropské vlády přistoupily k potřebným politickým opatřením.

Americký ministr financí Timothy Geithner již v sobotu v rozhovoru pro tiskovou agenturu Nová Čína uvedl, že nesdílí obecný názor, že současná dluhová krize v Evropě je největší hrozbou pro světovou ekonomiku. Geithner a ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová jsou vedoucími představiteli téměř 200členné americké delegace, která bude v Číně v pondělí a v úterý jednat o široké škále ekonomických otázek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek