EU plánuje silnější koordinaci hospodářských politik

24.05.2010
Euroskop

V budoucnosti EU zavede přísnější sankce za porušování pravidel Paktu růstu a stability. Shodli se na tom účastníci expertní skupiny, která se sešla pod vedením předsedy Evropské rady Hermanna van Rompuye v pátek v Bruselu.

Expertní skupiny se zúčastnili zástupci 27 členských zemí, nejčastěji ministři financí, komisař Olli Rehn, prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet a Jean-Claude Juncker jako předseda euroskupiny. ČR zastupoval náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Příští setkání expertní skupiny se uskuteční 7. června a výsledky své práce představí před říjnovým summitem EU.

Podle předsedy Evropské rady Hermanna van Rompuye se skupina shodla na čtyřech prioritách. EU musí dosáhnout přísnější rozpočtové disciplíny, jinými slovy posílit a zefektivnit Pakt stability a růstu. Je nutné snížit rozdíly v konkurenceschopnosti mezi členskými státy a zavést efektivní mechanismus k řešení krizí. Poslední prioritou je posílení hospodářského vládnutí v institucionálních otázkách.

Německý devítibodový plán

Nejvíce pozornosti na sebe strhl německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který na setkání přivezl devítibodový plán reforem. V dopise je Německo rozeslalo všem účastníkům setkání, ti k němu vyjádřili značné výhrady.

Podle německého návrhu by rozpočtoví „hříšníci mohli přijít o dotace z evropských fondů nebo by jim bylo na rok pozastaveno hlasovací právo v Radě ministrů. Jako extrémní řešení Německo navrhlo insolvenční proceduru v případě státního bankrotu. Členské státy by rovněž měly přijmout obdobu „dluhových brzd zabudovaných v německé ústavě.

Zákon o dluhových brzdách počítá s tím, že německá vláda nebude moci od roku 2016 sestavit rozpočet s deficitem větším než 0,35 procent HDP. Od roku 2020 bude muset dokonce sestavit jen vyrovnaný nebo přebytkový rozpočet.

I když proti záměrům Německa jsou časté námitky, začínají převažovat názory, že eurozóna má jen dvě možnosti, buď se rozpadne nebo bude třeba určité pevnější a průhlednější regulace. Ostatně návrhy na kontrolu plánů národních rozpočtů za strany Komise, byť vzbudily značnou nevoli, naznačují, že takové tendence zesilují.

Lisabonské martyrium podruhé?

Ani myšlenka kancléřky Merkelové, aby k posílení hospodářské koordinace v Evropě došlo prostřednictvím změny zakládajících smluv, nenašla mezi většinou účastníků expertní skupiny odezvu. Proti se vyslovil Hermann van Rompuy spolu s Francií a Velkou Británií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek