Slovinci v referendu rozhodnou o hraniční smlouvě s Chorvatskem

06.06.2010
čtk

Slovinští voliči dnes v referendu rozhodují o hraniční smlouvě mezi Slovinskem a Chorvatskem, která má vyřešit vleklý hraniční spor obou zemí a umožnit Chorvatsku vstoupit do Evropské unie. Poslední průzkumy nasvědčují jasnému většinovému souhlasu s postoupením dané sporné záležitosti mezinárodní arbitráži, podstatná pro výsledek lidového hlasování bude ale volební účast.

Volební místnosti se otevřely v 07:00 SELČ a zhruba 1,7 milionu voličů v nich může odevzdat svůj hlas do 19:00 SELČ.

Na předání sporu k mezinárodnímu rozhodčímu soudu se dohodly parlamenty obou zemí, Slovinsko chce ale stvrdit tuto dohodu schválením v referendu. Mezinárodní rozhodčí soud má stanovit bilaterální hranice mezi bývalými jugoslávskými republikami. Obzvláště sporná je přitom námořní hranice.

V kampani před referendem se slovinská vláda levého středu rozcházela s konzervativní opozicí ohledně toho, zda rozhodnutí mezinárodní arbitráže zajistí Slovinsku požadovaný přístup k mezinárodním vodám. Zatímco vláda tvrdí, že dohoda přinese Slovinsku spojení s otevřeným mořem, opozice se domnívá, že řešení v nejlepším případě skončí v podobě koridoru v chorvatských vodách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek