3,85 milionů eur z EU pro české včelaře

26.07.2010
čtk

Čeští včelaři získají v letech 2011 až 2013 z Evropské unie podporu až 3,85 milionu eur (v přepočtu přibližně 97 milionů Kč). Návrh minulý týden schválila Evropská komise, informovalo ministerstvo zemědělství. Celková výše podpory může přitom vzrůst dvojnásobně, možné spolufinancování z národního rozpočtu totiž činí 50 procent. Dotace včelařům pomohou například při nákupu přístrojů a zařízení či financování odborného vzdělávání.

Následující tříleté období bude u tohoto programu již třetí v řadě, objem finančních prostředků se dle MZe stále zvyšuje. Nově program podpoří také začínající včelaře, kteří si z dotací budou moci pořídit nové úly. Podle tajemníka Českého svazu včelařů (ČSV) Miroslava Peroutky se tuzemským chovatelům včel daří z programu čerpat maximálně a v posledních dvou letech jejich zájem o dotace převyšoval finanční limit. V příštím roce budou včelaři z Bruselu moci získat 1,25 milionu eur, v roce 2012 1,28 milionu a 1,32 milionu eur v roce 2013.

Počátkem července Evropská komise schválila v rámci balíčku programů také program na propagaci medu, jež má celkovou hodnotu přes jeden milion eur, přičemž z unijních peněz na něj ČSV získá polovinu. Podpora včelařství je v posledních letech každoročně také součástí takzvaných národních podpor. Ze státního rozpočtu mají v jejich rámci včelaři letos získat 70 milionů korun.

„Národní podpora je plošná, tu dostávají včelaři za to, že jejich včelstva opylují zemědělské plodiny,“ uvedl Peroutka. Oproti tomu dotace z unijního programu slouží ke spolufinancování investic chovatelů. Včelaře v rámci svých rozpočtu podporují také kraje.

Vědecké výzkumy ukazují, že počty včel ve světě v posledních letech rapidně klesají. V některých zemích EU klesl počet včelstev až o 50 procent. K záchraně evropských včelstev, která jsou ohrožována klimatickými změnami, pesticidy a novými nákazami, vyzval předloni i Evropský parlament. Podle něj jsou tři čtvrtiny potravinové produkce v unii závislé na včelách a čtyři z pěti zelenin vypěstovaných v Evropě jsou závislé na opylování. Rostoucí podpory včelařům jsou podle Peroutky signálem, že si Brusel nutnost významu včel pro člověka uvědomuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek