Ekonomika eurozóny i EU rostla nejrychleji za 3,5 roku

13.08.2010
čtk

Ekonomika eurozóny i Evropské unie rostla ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 1,0 procenta, tedy nejrychleji za 3,5 roku. To je výrazně lepší výsledek, než očekávali ekonomové, kteří v případě zemí platících evropskou jednotnou měnou předpovídali růst o 0,7 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku HDP eurozóny i EU vzrostl o 1,7 procenta. Novináře o tom informoval Eurostat.

Ve srovnání s 1. čtvrtletím letošního roku růst hospodářství eurozóny i unie výrazně zrychluje. Tehdy totiž HDP zemí platících eurem a evropské sedmadvacítky mezičtvrtletně rostl o 0,2 procenta. Meziroční růst přitom činil 0,6 procenta v eurozóně a 0,5 procenta v celé EU.

Evropská ekonomika dokonce v případě mezičtvrtletního růstu po dlouhé době předstihla Spojené státy, kde HDP ve 2. čtvrtletí rostl o 0,6 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím zpomalil z 0,9 procenta. Tahounem unijního hospodářství je v současnosti Německo, tedy největší ekonomika EU. Ta ve 2. čtvrtletí rostla nejrychleji za posledních 23 let, přičemž mezičtvrtletní růst činil 2,2 procenta a meziroční 4,2 procenta.

Dobře si ale vedou i další země. Mezičtvrtletní růst sedmi největších ekonomik regionu činí 0,9 procenta. To je rovněž nejrychlejší růst za posledních 3,5 roku a velmi neobvykle hospodářství eurozóny předstihlo hospodářství Spojených států, řekla agentuře Reuters Jennifer McKeownová z Capital Economics.

Současné tempo růstu ale podle ní není věčné. Řada ekonomik začne zpomalovat pod tíhou úsporných opatření a výjimkou nebude ani německé hospodářství. Německé oživení oslabí kvůli upadající mezinárodní poptávce a rovněž kvůli úsporným opatřením, která začnou příští rok, dodala.

Podle Hanse Beverse z belgické finanční skupiny KBC je nicméně jisté, že Evropa se vyhne scénáři, který po krátkém hospodářské oživení počítal s dalším propadem do recese. Budeme svědky určitého zpomalení, ale rozhodně nejde o scénář dvojitého propadu, řekl.

Za nečekaně razantním oživením podle ekonomů ovšem mohou stát i méně obvyklé faktory, než oživení poptávky mimo Evropskou unii. Podle Elgy Bartschové z Morgan Stanley se na lepším než očekávaném vývoji mohlo podepsat i příznivé počasí a konání světového šampionátu ve fotbale. Ve druhém pololetí letošního roku ale uvidíme zpomalení růstu. Za celý rok by HDP eurozóny mohl vzrůst o zhruba 1,5 procenta, uvedla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek