Nečas: Hodač je vážným kandidátem na tajemníka pro EU

23.08.2010
čtk

Premiér Petr Nečas (ODS) potvrdil, že šéf Evropské asociace výrobců aut Ivan Hodač patří mezi tři nejvážnější kandidáty na státního tajemníka pro EU. Nečas v České televizi řekl, že z nominovaných vybere během několika týdnů poté, co provede reorganizaci Úřadu vlády. „Patří mezi prioritní kandidáty,“ uvedl dnes na Hodačovu adresu ministerský předseda.

Státní tajemník převezme agendu, kterou měl v předchozích vládách na starosti ministr pro evropské záležitosti. Nečas připustil, že kvůli tajemníkovi panuje mezi vládou a ministerstvem zahraničí částečné nedorozumění. Premiér zdůraznil, že většina evropských otázek již není věcí zahraniční politiky, ale jedná se o vnitrostátní témata. Podle Nečase je proto nesmysl, aby témata, jako je doprava, průmysl a podobně, zastřešovala česká diplomacie.

Hodač již řekl, že by nabídku stát se tajemníkem přijal. Ministr zahraničí, vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg neskrýval z nominace Hodače rozčarování. Premiér mi to jméno oznámil, nic jsem proti tomu nenamítal. Když tam chce ODS automobilového lobbistu, je to problém ODS a pana premiéra, uvedl Schwarzenberg v Lidových novinách. Nečas podotkl, že chce nestranického odborníka. A každý z nás čas od času ujede a řekne hloupost. Teď se to stalo ministru zahraničí, já se na něj za to nezlobím, komentoval ministrova slova Nečas.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek