MMF: Hospodářská krize v pobaltských zemích polevuje

27.08.2010
čtk

Hospodářská krize v pobaltských zemích polevuje a růstové vyhlídky regionu se zlepšují. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF). Pobaltské země v loňském roce zasáhla nejhlubší recese v rámci Evropské unie.

Stálý zástupce MMF pro střední a východní Evropu Mark Allen nicméně upozornil, že tempo hospodářského růstu bude záviset na tom, jak dokážou Litva, Lotyšsko a Estonsko rozvinout svá exportní odvětví a posílit konkurenceschopnost. Dodal, že země musí zajistit, aby mzdy nerostly rychleji než produktivita práce, aby podniky nezatěžovaly nadměrné daně, aby byly veřejné finance udrženy pod kontrolou a aby ceny nerostly rychleji doma než v zahraničí.

Pobaltské země odmítly za hospodářské recese devalvovat své měny, což by podpořilo jejich konkurenceschopnost. Místo toho přikročily ke snižování mezd a vládních výdajů. Lotyšsko se rovněž muselo dohodnout na záchranném úvěru v hodnotě 7,5 miliardy eur (186 miliard Kč) od MMF a EU, napsala agentura Reuters.

Lotyšsko musí podle dohody snížit do roku 2012 rozpočtový deficit na tři procenta hrubého domácího produktu, a to zejména prostřednictvím úsporných opatření. V zemi se však blíží volby a některé opoziční strany vyzývají k přepracování dohody. Domníváme se, že to, co učinila současná vláda, je velmi působivé, a neradi bychom viděli, že by to bylo zvráceno, řekl Allen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek