Ashtonová na vyslance EU žádného Čecha nevybrala

15.09.2010
čtk

V prvním kole výběru na posty velvyslanců EU ve světě neuspěl žádný Čech ani Slovák. Z nových členských států se evropským velvyslancem stanou jen zástupci Polska a Bulharska. Novinářům to oznámila šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová.

Diplomatická služba EU, která bude mít po světě asi 130 misí, má začít v Bruselu fungovat letos v prosinci. Mělo by v ní pracovat kolem 8000 lidí. Z nich má být 1145 diplomatů. Ashtonová již delší dobu čelí kritice, že personální výběr diplomatů není zeměpisně vyrovnaný.

Na dnešní tiskové konferenci tak musela například odrážet kritiku, že pozici velvyslance EU získalo z nových zemí EU málo lidí, ale například neuspěl ani žádný z irských uchazečů. Výběr je geograficky i genderově vyvážený, trvala na svém šéfka unijní diplomacie.

S výběrem přitom nemusí být spokojeny ani země, které uspěly. Poláci tak například místo vytoužených míst v Moskvě, v běloruském Minsku či v ukrajinském Kyjevě, ke kterým mají historicky blízko, získali posty velvyslanců v Jižní Koreji a v Jordánsku.

Do soutěže o 32 míst velvyslanců EU se přihlásilo zhruba deset Čechů, přičemž tři z nich se dostali do nejužšího výběru, ale nakonec neuspěl ani jeden. Česká diplomacie usilovala především o post velvyslance EU v Gruzii, s níž má velmi blízké vztahy.

Nejúspěšnější zemí jsou Španělé s pěti novými velvyslanci. Uspěli například jen dva uchazeči z Německa, z nichž jeden navíc míří do Papui-Nové Guineje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek