Nečas se v Bruselu sejde s Barrosem

15.09.2010
Euroskop

Premiér Petr Nečas zahájí třídenní návštěvu Bruselu. Do metropole Evropské unie zavítá vůbec poprvé v roli ministerského předsedy. První den jej navečer čeká setkání se šéfem Evropské komise José Barrosem a s eurokomisařem pro hospodářské a měnové záležitosti Ollim Rehnem.

S Barrosem i Rehnem by měl Nečas diskutovat zejména o ekonomické situaci v Evropské unii. V současnosti spějí ke konci jednání o nových unijních rozpočtových pravidlech v EU, která se týkají i případných sankcí a měla by zabránit opakování nedávné řecké krize.

„Upřednostňujeme obecnou diskuzi o principech národních rozpočtů formou politického závazku. Právní akty ze strany EU nejsou vhodným nástrojem pro zajištění rozpočtové disciplíny na straně národních států,“ řekl Nečas.

Podle premiéra má Česká republika rozdílný názor na bankovní daň. „Na červnové Evropské radě jsme si vyjednali výjimku a je pro nás důležité, aby se promítla do evropské legislativy,“ prohlásil premiér.

Nečas se v Bruselu sejde s britským premiérem Davidem Cameronem. Po skončení vrcholné schůzky EU český premiér zamíří do centrály NATO, kde se setká s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Andersem Foghem Rasmussenem.

Poté jej čeká i schůzka s eurokomisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem. Nedá se vyloučit, že oba politici budou jednat o případné kandidatuře bývalého premiéra Mirka Topolánka na šéfa energetické agentury OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj).

Přehled programu Petra Nečase


středa, 15. září 2010

18,00 – jednání s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem
19,00 – jednání s eurokomisařem pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehnem

čtvrtek, 16. září 2010

7,45 – snídaně s britským premiérem Davidem Cameronem

8,45 – snídaně představitelů členských zemí Visegrádské skupiny za účasti předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye

10,30 – I. a II. pracovní jednání Evropské rady za účasti MZV

16,00 – jednání s generálním tajemníkem NATO Andersem Fogh Rasmussenem

17,30 – jednání s eurokomisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem

pátek, 17. září

11,30 – setkání s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek