Komise připravuje „restart“ jednotného trhu

17.09.2010
Euroskop

Evropská komise plánuje opětovný start vnitřního trhu. Tentokrát to ale podle Komisaře pro vnitřní trh Michela Barniera má být jiné než byly dřívější pokusy. Na začátku října představí francouzský Komisař „Akt pro jednotný trh“ zahrnující okolo 30 iniciativ, které budou implementovány do konce roku 2012.

Rozvinutí plného potenciálu vnitřního trhu je oblíbeným heslem EU déle než dekádu. Komise publikovala řadu strategií, naposledy v roce 2007 sdělení Jednotný trh pro Evropu ve 21. století. Jejich výsledky ale dosud přinášely spíše zklamání.

Akt pro jednotný trh má však podle předsedy Komise José Manuela Barrosa vyšší ambice a stane se „vlajkovou lodí jeho druhého funkčního období. V říjnu 2009 proto pověřil bývalého Komisaře pro vnitřní trh Maria Montiho vypracováním obsáhlé strategie nového startu pro společný trh. Monti v květnu představil 107stránkovou zprávu, na jejímž základě vytváří expertní skupina devíti Komisařů vedených Michelem Barnierem návrh Aktu pro jednotný trh.

Jádro Montiho zprávy tvoří plán na řešení napětí mezi integrací trhu a daňovou suverenitou. Vyzývá členské státy, aby více koordinovaly sazby daní pro byznys i spotřebitele. Předpokládá, že některé členské státy, především Francie a Německo, by se následně otevřely dalšímu prohlubování vnitřního trhu, jelikož by oslabily důvody ke strachu z „agresivní daňové soutěže.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek