Vondra na neformálním setkání ministrů obrany v Gentu

24.09.2010
čtk

Podle plánů ministra obrany Alexandra Vondry posílí Česko příští rok kontingent v Afghánistánu o 170 až 180 vojáků na zhruba 720 či 730. V roce 2012 by ale počet českých vojáků měl zase klesnout na přibližně 620. Vondra o návrzích, které hodlá předložit vládě, hovořil na neformálním zasedání ministrů obrany EU v belgickém Gentu.

Musí být jasně naznačeno, že tam nebudeme věčně, řekl Vondra. Český kontingent, který nyní čítá kolem 550 lidí, by měl posílit o zhruba 170 až 180 mužů a žen příští rok. Pak v roce 2012 (by měl) již začít snižovat na 620, nastínil současně výhled na rok 2012.

Opoziční ČSSD se Vondrův plán nelíbí. Sociální demokraté by rozšíření kontingentu nepodpořili. Ani nyní nejsou v Afghánistánu stavy vojáků naplněny, řekl stínový ministr obrany ČSSD Petr Hulinský.

Vondra rovněž podotkl, že současné škrty v rozpočtech kvůli ekonomické krizi posilují debaty o zvýšené spolupráci mezi státy EU či NATO v oblasti obrany. Všechny státy, snad s výjimkou Švédů a Francouzů, v těchto dvou letech významným způsobem snížily výdaje na obranu v důsledku ekonomické krize, řekl český ministr.

Právě úsporná opatření tak podle něj otevírají debaty o tom, kde můžou členské státy EU, ale i Severoatlantické aliance v oblasti obrany víc spolupracovat a tím šetřit náklady. Když se něco dělá dohromady… tak se na tom dají ušetřit prostředky, podotkl.

Hodně o tom Praha jedná se Slováky, ale i s dalšími partnery v regionu. Jako příklad Vondra uvedl vojenské vzdělávání. Je prostě zbytečné, aby všechny státy měly nadměrné kapacity. Ty kapacity se dají sdílet, řekl český ministr. Podle něj o tom hovořil i zástupce sousedního Německa.

Další oblastí by mohlo být sdílení transportních kapacit. My určitě budeme chtít přemýšlet brzy o nějaké spolupráci při ochraně vzdušného prostoru v rámci střední Evropy, dodal Vondra.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek