Klaus na summitu EU kritizoval koncept globálního vládnutí

05.10.2010
čtk

Prezident Václav Klaus v pondělí před začátkem vrcholné schůzky víc než čtyř desítek zemí Evropské unie a Asie, na které se mělo hovořit i o možnostech lepší správy věcí veřejných, podotkl, že on rozhodně není přívržencem globálního nadnárodního vládnutí. Je naopak pro mezinárodní spolupráci.

Samozřejmě každý ví, že já nejsem přívržencem globálního vládnutí. Já si myslím, že každá země si musí dát hlavně do pořádku své věci a nedá se to suplovat tím, že jim bude někdo shora nařizovat, řekl Klaus českým novinářům krátce před začátkem summitu. Poněkud se pozastavil i nad tím, jestli je vůbec třeba nějaké efektivnější vládnutí, kterému se bude věnovat i panel, v němž český prezident vystoupí.

Já zaprvé nemyslím, že je třeba efektivnější vládnutí. Vládnutí už implikuje, že někdo to chce odkudsi organizovat. Já myslím, že substance toho mého přístupu je v tom, jak jsem si to vystoupení nazval: a to se jmenuje Global Governance, tedy globální vládnutí, or International Cooperation, nebo mezinárodní spolupráce? řekl Klaus.

Já jsem samozřejmě přívržencem mezinárodní spolupráce. Čím lepší, čím hlubší, čím přátelštější, samozřejmě tím lépe, uvedl.

Podobně jako včera v Bruselu se Klaus vyjádřil nedávno v New Yorku, kde se účastnil Valného shromáždění OSN, na němž se jednalo o reformě OSN v globálním vládnutí.

O potřebě reforem mezinárodních institucí se v poslední době hovoří hodně mimo jiné kvůli hospodářské krizi, která tvrdě dopadla na řadu zemí světa. Z různých stran se tak objevily myšlenky, zda by se neměly vytvořit nějaké globální struktury, které by měly větší pravomoci, než má třeba nyní OSN. Jde o to, aby taková fóra byla schopna rychleji a aktivnější reagovat na nečekané a naléhavé situace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek