D8: Ústečtí se bojí, že přijdou o 8 miliard z unijních fondů

20.10.2010
Euroskop

Pro Ústecký kraj je dostavba dálnice D8 prioritou. Hejtmanka Jana Vaňhová má ale strach, že žaloby ekologů, které neustále odsouvají její výstavbu, nedovolí Česku využít 8 miliard korun z fondů EU. Jsou totiž vázáné na současnou finanční perspektivu a musí se dočerpat do roku 2015. Řekla to na akci Euro Regional, kterou pořádal týdeník Euro.

„Dokončení dálnice posílí hospodářský význam regionu a také životní prostředí. Dnes už dokážeme přesně vyčíslit, jak velké finanční ztráty a kolik ztracených lidských životů každý rok nedokončené stavby stojí. Proto bychom chtěli znát závazný termín, kdy bude dálnice dostavěna, řekla Vaňhová.

Letošní studie Českého vysokého učení technického (ČVUT) uvádí, že kraj kvůli nedokončené dálnici každý rok tratí 677 milionů korun, dochází i k řadě smrtelných nehod. Zvýšenému hluku a zplodinám z projíždějících aut v Ústeckém kraji vystaveno přes 36.000 obyvatel.

Dostavba v roce 2014

Podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Gustava Slámečky nejsou v současné době problémem dostavby peníze, ale neukončená územní rozhodnutí. Slámečka považuje za reálné dokončení stavby v roce 2014.

Dálnice D8 vede z Prahy ve směru na Drážďany. Staví se od roku 1990, v současné době zbývá dostavba úseku Lovosice-Řehlovice o délce 16 km, který vede přes CHKO České Středohoří. D8, která po dostavbě bude měřit 94 km, je součástí IV. panevropského dopravního koridoru a evropské silnice E55 vedoucí z tureckého Istanbulu přes Bulharsko, Maďarsko, Slovensko a Česko až do Berlína.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek