EK posoudí projekt superpočítače v Ostravě

02.11.2010
Euroskop, MŠMT

Až 1,8 miliardy korun může získat projekt superpočítače, který předkládá Vysoká škola báňská – technická univerzita v Ostravě. Centrum excelence IT4Innovations je již pátým velkým projektem, který do Evropské komise odeslalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Superpočítač má řešit výpočetně náročné úlohy a vyvíjet systémová řešení pro modelování dopravních situací, záplavových jezer, úniku škodlivých látek do ovzduší atd. Jednou z priorit centra bude i výchova vysoce kvalifikovaných absolventů v oborech informačních technologií a výpočetní matematiky.

„Věřím, že schvalovací proces v Evropské komisi bude mít hladký průběh a na začátku příštího roku budu moci podepsat poskytnutí dotace, řekl ministr Josef Dobeš. Projekt podle něj přispěje k regionálnímu rozvoji na severní i jižní Moravě. „Díky projektu vzniknou nová pracovní místa nejen pro vědecké pracovníky, dodal ministr.

Projekt superpočítače patří k šesti velkým projektům, které Operační program Výzkum a vývoj pro inovace podpoří více než 50 miliony eur. Kromě Vysoké školy báňské se na něm ještě podílí Ostravská univerzita, Slezská univerzita v Opavě, Vysoké učení technické v Brně a Ústavu geoniky Akademie věd.

Projekt bude realizován ve dvou lokalitách. Hlavním centrem se stane Ostrava-Poruba, druhá část projektu poběží v Brně – Králově Poli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek