EU zpřísní dohled nad obchodem se dřevem

03.12.2010
čtk

Evropská unie zpřísní dohled nad obchodováním se dřevem, aby zabránila nelegální těžbě dřeva. Počítá s tím nové nařízení EU, které dnes vstoupilo v platnost. Uvedla to mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Nařízení bude účinné od 3. března 2013. Do té doby musí ČR přijmout prováděcí opatření.

Nařízení o dřevu je zaměřeno na hospodářské subjekty, které chtějí na trh EU poprvé uvést dřevo nebo výrobky ze dřeva. Nijak se nedotkne cílových spotřebitelů. Pro ty naopak představuje ujištění, že nakupují pouze takové produkty, které byly vytěženy zákonným způsobem, založeném na principu trvale udržitelného obhospodařování lesů, uvedla Dvořáčková.

Nařízení se zaměřuje také na obchodníky, kterým stanoví povinnost na požádání doložit informaci o tom, od koho výrobek ze dřeva nakoupili či komu jej prodali. Zpřesnění lesní hospodářské evidence rozhodně nepovede k nárůstu povinností pro vlastníky lesa nad rámec současných požadavků. Naším zájmem vždy bude minimalizovat dodatečnou administrativní zátěž, a to zejména pro malé a střední podniky, podotkl náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Jiří Novák.

Nařízení o dřevu vejde v účinnost 3. března 2013 a do této doby je nutné přijmout prováděcí opatření. Stanovena budou především jednotná pravidla provádění systému náležité péče a jeho kontrol na úrovni členských států EU. Evropská komise zahájí jednání na toto téma počátkem příštího roku. Přijetí nařízení o dřevu podpoří nejen snahy zabránit nelegálním těžbám dřeva, ale také napomůže v boji proti nelegálnímu obchodu a zefektivní evidenci toků dříví, dodala Dvořáčková.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek