Fuksa: Dva složité roky vyjednávání o SZP

07.12.2010
Euroskop

Česko čeká v příštích dvou letech složité vyjednávání o podobě Společné zemědělské politiky (SZP). „Podmínky do roku 2013 nijak zásadně nezměníme,“ řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa na setkání EURO Regional v Plzni. Akci pořádal týdeník Euro, partnerem byl i Euroskop.

Materiál Společná zemědělská politika po roce 2013 – příležitost pro její modernizaci uvádí, že Česko podporuje zdravou soutěž zemědělců členských států na vnitřním trhu. Spravedlivé podmínky pro podnikání všech zemědělců v EU a omezení přílišné regulace jsou tedy zámy z českého pohledu klíčové. V praxi jde o spravedlivé a rovné dotace, které odstraňují rozdíly mezi „starými“ a „novými“ členskými státy.

Reforma SZP: Koalice 51 procent

Pro prosazení českých požadavků musí být ČR součástí evropské koalice. „Nemáme schopnost prosadit věci sami. Potřebujeme 51 procent,“ řekla Fuksa. „Bude to složité vyjednávání a můžeme i prohrát,“ dodal.

Podle ministra je základem pro vyjednávání spolupráce Visegrádu, ke které přistoupilo Rumunsko a Bulharsko, probíhají vyjednávání s Dánskem, Finskem nebo Velkou Británií. Fuksa také vyzval nevládní zemědělské organizace k lobování u partnerů v členských státech a u europoslanců. V pátek podepíší zástupci ministerstva a těchto organizací společnou deklaraci.

ČR má velké zemědělské podniky

Česko podporuje zachování SZP jako společné politiky a staví se proti její renacionalizaci, která by narušovala hospodářskou soutěž. Ministerstvo zemědělství podporuje zachování dvou pilířů SZP – tedy přímé platby zemědělcům a podpora rozvoje venkova.

Z hlediska českého zemědělství je důležité také zastropování peněz na velké podniky. Oproti jiným evropským zemím je totiž průměrná plocha obdělávané půdy v Česku sedmkrát větší (84,2 ha oproti 11,9 ha). Podobné rozdíly jsou i ve struktuře zaměstnanosti v zemědělství, kde malé a rodinné farmy zaměstnávají v ČR jen 21,5 procent lidí (v EU průměrně 83,6 procent).

„Z pohledu negociací tento fakt negativně ovlivňuje ´koaliční potenciál´ČR a komplikuje hledání podpory pro jednotlivé návrhy mezi členskými státy,“ uvádí materiál ministerstva. Fuksa připustil, že to komplikuje společný postoj s Polskem. Maďarské předsednictví, ale české názory podporuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek