ČR nechce být součástí stálého krizového mechanismu EU

08.12.2010
čtk

Pozici České republiky k takzvanému permanentnímu krizovému mechanismu Evropské unie schválila na zasedání vláda premiéra Petra Nečase. Česko trvá na tom, že se krizový mechanismus bude týkat jen zemí eurozóny, a ne států jako je ČR.

Takzvaný permanentní krizový mechanismus má po roce 2013 nahradit záchranný fond eurozóny a pomoc od Evropské komise. Nástroj, který média často nazývají jako řízený bankrot, počítá s tím, že se na případném krachu některého ze států eurozóny budou podílet i soukromí investoři.

Ministři financí eurozóny a EU se permanentnímu krizovému mechanismu věnovali už na své schůzce v Bruselu koncem listopadu, když řešili pomoc zadluženému Irsku. Trhy se v uplynulých týdnech obávaly, že by mohly přijít o své investice v předlužených zemích eurozóny, pokud by řízený bankrot začal skutečně platit. Německý návrh totiž počítal s tím, že by investoři museli v případě bankrotu některé ze zemí automaticky přistoupit na odepsání předem dané části svých pohledávek.

Podle dohody mezi Německem a Francií zveřejněné na konci listopadu ovšem byly podobné obavy zbytečné. EU by totiž měla převzít systém Mezinárodního měnového fondu, který v případě krachů neodepisuje pohledávky investorů automaticky, ale po dohodě s největšími z nich. Ti nejmenší se pak musí konečné dohodě podřídit. Případná ztráta investic by se navíc neměla týkat pohledávek z minulých let, ale jen z nových investic po roce 2013.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek