Island dohodl podmínky odškodnění za bankou Icesave

10.12.2010
čtk

Island dohodl předběžné podmínky, za kterých odškodní vlády Velké Británie a Nizozemska. S nimi vede vleklý spor o náhradu za vklady v internetové bance Icesave, kterou provozovala zkrachovalá islandská banka Landsbanki. Islandští vyjednávači uvedli, že vládu nebude stát vyřešení sporu víc než 50 miliard islandských korun (asi 8,2 miliardy Kč). Spor byl překážkou pro případný vstup Islandu do EU.

Výdaje v maximální výši 50 miliard islandských korun, o nichž hovoří vyjednávací tým, představují hlavně úroky. Z částky, kterou Island dluží Nizozemsku, bude země platit roční úrok ve výši tří procent. Dluh Británii je zatížen úrokem 3,3 procenta. Úroky se začínají počítat od 9. října 2009 a Island je začne splácet příští rok. Jejich výše je pevně stanovena na sedm let. Po roce 2016 Island začne splácet jistinu a na její splacení má čas do roku 2046.

Landsbanki na konci roku 2008 podlehla dopadům globální finanční krize a stejně jako další velké banky na Islandu vyhlásila bankrot. Peníze v Icesave měli mimo jiné uloženy také občané Velké Británie a Nizozemska, Island je ale odmítal odškodnit. Vklady proto těmto lidem vyplatily jejich vlády a peníze pak začaly vymáhat po Islandu.

Vlády Británie a Nizozemska na výplatu odškodného vynaložily v přepočtu více než pět miliard dolarů. Tuto částku musí Island Británii a Nizozemsku vrátit, tamní vláda je ale přesvědčena, že drtivou část těchto peněz získá z prodeje původních aktiv ústavu Landsbanki.

Island už jednu dohodu s vládami Británie a Nizozemska uzavřel, tu ale v referendu odmítli islandští voliči. Novou dohodu ještě bude muset schválit islandský parlament a podepsat prezident.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek