Zasedne Rada. Má potvrdit sídlo agentury Galileo

10.12.2010
čtk

Ministři Evropské unie, kteří mají na starost konkurenceschopnost, dnes v Bruselu zřejmě potvrdí Prahu jako sídlo administrativní části navigačního systému Galileo. Česká metropole uspěla v souboji s nizozemským Noordwijkem. Na středečním zástupců velvyslanců EU podpořilo Prahu 22 členských států.

Zástupci velvyslanců se dohodli, že projekt, který získá podporu ve středu, podpoří i ministři v pátek. Existuje ale teoretická možnost, že některý stát volbu zablokuje.

Chci varovat před vítězným rykem. Dobojováno bude, až krok schválí Rada EU, řekl na včerejší tiskové konferenci premiér Petr Nečas. Dodal, že jedna ze zemí, která hlasovala proti umístění Galilea v Praze, by konečné rozhodnutí mohla ještě zkomplikovat. Konkrétní zemi Nečas však nejmenoval.

V případě, že zítřejší jednání rady neproběhne tak, jak by mělo, vstoupím do toho jako předseda vlády příští týden na jednání Evropské rady, řekl Nečas. V podobných případech se na jednání ministrů nehlasuje klasickým způsobem. Zástupce předsednictví EU, v tomto případě belgický ministr, se zeptá, zda má některý ze států námitky proti výběru zástupců velvyslanců. Pokud je nikdo mít nebude, Praha získává sídlo administrativní části Galilea automaticky.

Kanceláře Galilea mají v Praze sídlit v bývalé budově České konsolidační agentury v pražských Holešovicích. Samotný systém začne fungovat zřejmě v roce 2014. Družicový systém Galileo za 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun) je zatím vůbec nejdražším společným unijním projektem. Řídící agentura by se z Bruselu, kde v současnosti sídlí, do svého nového sídla měla stěhovat v průběhu příštího roku.

Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity Galileo, v roce 2014 již bude fungovat 18 družic, celkem jich má být 30. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek