EDF získala exkluzivitu pro jednání o převzetí polské Enea

16.12.2010
čtk

Francouzská energetická společnost EDF získala exkluzivní právo vyjednávat o převzetí 51 procent akcií v polské energetické společnosti Enea. Oznámilo to polské ministerstvo státního pokladu. Hodnota podílu se podle současného tržního ocenění na varšavské burze pohybuje v přepočtu kolem 32 miliard Kč a zájem o podíl má i česká společnost Energetický a průmyslový holding (EPH) a polský podnikatel Jan Kulczyk.

Ministerstvo neuvedlo žádný termín, do kterého Francouzům exkluzivitu poskytlo. Úřad ale ujistil, že s prodejem podílu počítá v prvním čtvrtletí příštího roku. Potenciální zájemce o převzetí většinového podílu v polské energetice bude muset podle dřívějších informací předložit veřejnou nabídku na odkup všech zbývajících akcií. Investoři nyní čekají, jak prodej dopadne, takže kurz akcií se od začátku listopadu prakticky nehnul z místa a pohybuje se kolem 23,5 zlotého. To je asi 39 procent nad ročním minimem.

Ministerstvo na konci října udělilo exkluzivitu Kulczykovi, který je údajně nejbohatším člověkem v Polsku. V té době se zdálo, že prodej firmy je u konce. Pak ale ministerstvo znovu vyzvalo k jednání EPH a EDF a konečný termín prodeje posunulo na konec března.

Polská vláda už v roce 2008 prodala menšinový podíl ve společnosti Enea švédské firmě Vattenfall. O prodej většinového podílu už se Poláci jednou snažili, jednání s německou RWE však ztroskotala na ceně.

Tento týden se objevily informace, že polská justice řeší pokus o podvod při privatizaci společnosti Enea. Polský list Dziennik-Gazeta Prawna uvedl, že dosud neznámý člověk nabízel jménem šéfa Evropského parlamentu Jerzyho Buzka za peníze pomoc Kulczykovi. Podle listu mohlo jít o pokus o podvod nebo provokaci. Případ vyšetřuje prokuratura.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek