Západní Evropa: Přívaly sněhu působí dopravní chaos

20.12.2010
čtk

Nové vydatné sněžení dnes způsobilo dopravní chaos ve značné části západní Evropy, od Anglie přes Francii, Belgii, Německo až po Finsko. Největší evropská letiště v Londýně, Paříži, Bruselu a Frankfurtu dočasně zastavila provoz. Finské Helsinky hlásí rekordních 70 centimetrů sněhu, dopravní problémy má i Švédsko. Podle tiskových agentur očekává západní Evropa odpoledne další vlnu sněžení.

Skandinávské země jsou na sníh zvyklé, ve finské metropoli však v noci na dnešek napadalo až 70 centimetrů nového sněhu. Tolik tu nenasněžilo od roku 1915. Sníh už není, kam uklízet, tramvaje a autobusy jezdí po městě jen velmi pomalu. Jižněji položené Švédsko dnes kvůli závějím zrušilo 100 z 350 vlakových spojů.

V Paříži bylo nad ránem zcela uzavřeno letiště Orly, během dopoledne však znovu obnovilo provoz, stejně jako Roissy-Charles de Gaulle, avšak s určitými omezeními. Na obou místech muselo nouzově přespat přes 3000 lidí. Dnes dopoledne obě letiště oznámila, že kvůli sněžení musejí rušit asi 30% letů.

Na bruselském letišti zůstalo v noci na dnešek na zablokováno na 1500 lidí. Policie frankofonního Valonska ráno doporučila řidičům osobních vozů, aby kvůli náledí vůbec nevyjížděli, a kamionům provoz přímo zakázala. K 8:30 SEČ byly podle policie na belgických dálnicích zaznamenány zácpy v celkové délce 600 kilometrů. Nejhorší situace byla v Lutychu a okolí, kde nejezdily ani autobusy městské dopravy.

Pařížské nádraží Saint-Lazare se i v noci na dnešek změnilo pro stovky cestujících v noclehárnu, protože bylo zrušeno mnoho spojů, napsala agentura AFP. V pařížském regionu byl zakázán veškerý provoz nákladních aut nad 7,5 tuny. Železnice měla problémy i v Normandii. Potíže a mnohahodinová zpoždění hlásí i expresy Eurostar spojující Paříž, Brusel a Londýn. Na severovýchodě Francie zůstalo bez proudu nejméně 5000 domácností.

Problémy měly i německé železnice na regionálních i dálkových spojích, zpoždění ale nepřekračila půl hodiny. Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem muselo zrušit přes 340 letů. Londýnské letiště Heathrow obnovilo dopoledne po víkendové odstávce provoz jen částečně. Všechny čtyři dnešní lety do Prahy byly zrušeny.

Severní Irsko zažilo v noci na dnešek vůbec nejnižší teplotu v historii meteorologických měření. V Castledergu naměřili minus 18 stupňů Celsia. Letiště v Praze Ruzyni od nedělního odpoledne do dnešního rána zrušilo 12 odletů a 12 příletů kvůli trvající nepřízni počasí v zahraničí. Letiště samotné kvůli počasí ale nyní potíže nemá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek