Francie kritizuje 3 miliony „nekřesťanských diářů“ EU

13.01.2011
Euroskop

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Laurent Waquiez ve středu ostře kritizoval Evropskou komisi za vydání tří milionů školních diářů, které vynechaly Vánoce a další křesťanské svátky. Obsahují přitom muslimské, židovské, čínské nebo hinduistické svátky. A nechybí v nich ani sekulární evropské svátky jako Den Evropy a další výročí EU.

„Stydíme se za svou evropskou identitu? položil francouzský ministr na tiskové konferenci palčivou otázku. „Stydíme se, že Evropa kostelních věží byla základem naší evropské identity? pokračoval.

Nicméně nedošel až k tomu, aby po Evropské komisi požadoval stažení diářů pro rok 2010-2011, které již byly rozeslány do všech zemí sedmadvacítky. Bude prý spokojený, pokud v diářích pro příští rok bude chyba opravena.

Diáře vzbudily kontroverze již před Vánocemi. Podle mluvčí Katolické komise v Radě evropských biskupských konferencí Johanny Touzel je absence křesťanských svátku v diáři Komise „prostě zarážející. „Vánoce a Velikonoce jsou důležité svátky pro stovky milionů křesťanů a Evropanů. Je to překvapivé opomenutí. Doufám, že to nebylo úmyslné, dodala.

Pro Českou republiku bylo vyčleněno 135.550 diářů 2010-2011. Rozeslány byly zhruba do 888 škol.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek