Galileo má šéfa, bude ho řídit Ital

14.01.2011
čtk

Unijní agenturu pro družicový systém Galileo (GSA) bude z Prahy řídit Carlo des Dorides. Italský kandidát měl i podporu České republiky. Oznámila to včera Evropská komise a ministerstvo dopravy.

Zvolení italského kandidáta je pro ČR i samotné Galileo jednoznačně dobrá zpráva, uvedl vládní zmocněnec pro Galileo Karel Dobeš v prohlášení. Jeho představa o budoucí podobě této agentury je totiž v silnější a větší agendě, než je tomu dosud, což by pro naše podniky znamenalo větší příležitosti k získání lukrativních zakázek, doplnil Dobeš.

Dobeš vidí příležitosti pro české firmy hlavně ve vývoji aplikací pro Galileo a jeho uživatele. Jde o byznys s nejvyšší přidanou hodnotou, výhledově díky němu mohou místní firmy, potažmo celá ČR, získat miliardy korun, odhadl.

Administrativní část agentury s několika desítkami pracovníků se do bývalé budovy České konsolidační agentury v pražských Holešovicích přestěhuje z Bruselu během roku až dvou.

Družicový systém Galileo za 3,5 miliardy eur je zatím vůbec nejdražším společným unijním projektem. Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému jich však bude stačit 18. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům. Samotný systém pak začne fungovat asi v roce 2014.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek