Nezaměstnanost v EU: průměr 10 procent

01.02.2011
čtk

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v prosinci zůstala stabilní na deseti procentech jako v listopadu. V celé Evropské unii stejně činila v posledním měsíci loňského roku 9,6 procenta. Uvedl to Evropský statistický úřad.

V případě unijních států platících eurem klesl oproti listopadu počet nezaměstnaných o 73.000 a v celé EU o 19.000 lidí. Eurostat odhadl, že celkem v prosinci bylo v celé sedmadvacítce něco málo přes 23 milionů nezaměstnaných, z toho necelých 16 milionů v eurozóně.

Proti prosinci roku 2009 obyvatel bez práce ale výrazně přibylo – v EU o 434.000 a v eurozóně o 178.000 lidí. Předloni v prosinci míra nezaměstnanosti v EU činila 9,5 procenta, zatímco v eurozóně to bylo 9,9 procenta.

Data stále ukazují, že je velký rozdíl mezi středovými státy a zeměmi na okraji a podle našeho názoru je nepravděpodobné, že by se to nějak brzy změnilo, řekl agentuře Reuters Jürgen Michels ze Citigroup o unijních státech platících eurem. Podle něj tato i další různá čísla naznačují, že vrchol nezaměstnanosti už má eurozóna za sebou. Avšak předpokládám, že žádný výrazný pokles nezaměstnanosti v eurozóně v průměru brzy nepřijde, dodal Michels.

Evropští statistici také revidovali listopadové odhady. Podle nich totiž v tomto měsíci míra nezaměstnanosti v eurozóně činila 10,1 procenta, zatímco podle dnešních údajů to bylo deset procent.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí pro prosinec Nizozemsko (4,3 procenta), Lucembursko (4,9 procenta a Rakousko (pět procent). Nejvyšší naopak připadá na Španělsko (20,2 procenta) a Lotyšsko s Litvou (shodně 18,3 procent, i když v tomto případě jde o údaj za třetí čtvrtletí).

Proti loňsku v prosinci nezaměstnanost klesla v osmi členských zemích, v Británii byla stabilní, zatímco v 18 stoupla. Největší propad zaznamenala Malta (ze 7,3 na 6,2 procenta), největší narůst naopak Litva (ze 14,3 na 18,3 procenta).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek