Summit EU: Nečas pro renesanci jaderné energie

04.02.2011
čtk

Podle českého premiéra Petra Nečase přišel čas na renesanci jaderné energie v Evropské unii. Ministerský předseda to řekl při příjezdu na summit EU v Bruselu. Energetika bude jedním z jeho témat.

Jsme přesvědčeni, že přišel čas na renesanci jaderné energie, prohlásil Nečas. Odpor vůči ní má spíše charakter předsudků, než nějakého racionálně podloženého názoru, dodal. Evropská unie se nyní snaží stát v čele boje proti globálnímu oteplování. Kvůli tomu si dala za cíl citelně snížit emise skleníkových plynů a naopak navýšit podíl obnovitelných zdrojů.

My jsme přesvědčeni, že (jaderná energie) navíc má tu výhodu, že je to v podstatě bezemisní zdroj. Ignorovat jadernou energetiku a současně se snažit razantně snížit emise skleníkových plynů, je podle mého názoru protimluv, dodal premiér.

Eurozóna, stabilizační fond

Důležitým tématem summitu bude také situace v eurozóně. Lídři členských států EU v Bruselu projednají posílení záchranného fondu. Návrh deklarace lídrů eurozóny, který by měl být součástí závěrů summitu EU, s tím počítá. Konkrétní podoba se nicméně doladí až v březnu.

Dočasný záchranný fond eurozóny EFSF počítá se zárukami od členských zemí tohoto 17členného bloku ve výši 440 miliard eur. Ty pak slouží k půjčování peněz na trzích. Reálná úvěrová kapacity fondu je ale jen 250 miliard eur, protože zbytek slouží k zajištění výhodného ratingu.

Evropská komise už před časem vyzvala k posílení úvěrové kapacity a rozšíření aktivit fondu. Právě o těchto složitých otázkách, které vyvolávaly rozporuplné reakce, se budou lídři bavit. Eurozóna by pak na závěr summitu měla přijmout deklaraci, v níž se podle jejího navrženého textu dohodnou na tom, že celkový balíček obsahující i posílení EFSF bude dokončen v březnu.

Severní Afrika

Vzhledem k současným bouřlivým událostem na severu Afriky se evropští lídři nevyhnou ani rozboru situaci v Tunisku a zejména v Egyptě, kterým nyní otřásají masivní protivládní protesty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek