Kalousek proti připojení ČR k záchrannému fondu eurozóny

16.02.2011
čtk

Ministr financí Miroslav Kalousek zatím nedoporučí vládě, aby se Česko připojilo k budoucímu záchrannému mechanismu eurozóny (ESM). V Bruselu řekl, že si neumí ani představit, jak by měl být v praxi podle stávajících návrhů naplňován. Mnohým zemím eurozóny by podle něj kvůli tomu hrozily finanční potíže.

ESM má po roce 2013 nahradit současný fond (EFSF). Podle toho, co prezentoval v pondělí večer šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker, by reálná úvěrová kapacita ESM měla být 500 miliard eur, tedy zhruba 12 bilionů korun. Přiznám se, že naplnění tohoto záchranného mechanismu v praxi si jen obtížně umím představit, řekl novinářům Kalousek po dvoudenním jednání s kolegy.

Pokud by podle předloženého klíče měly všechny země složit své finanční závazky do ESM, tak zhruba pro třetinu zemí eurozóny by to znamenalo takové nároky na jejich rozpočet a dluhovou službu, že by pravděpodobně riskovaly situaci, že by hned následovně o tu národní pomoc musely žádat, podotkl.

Nový záchranný mechanismus by měl být pouze pro země eurozóny, státy stojící mimo tento blok by se mohly připojit, pokud by samy chtěly. V případě České republiky by podílení se na tom návrhu znamenalo nároky ve výši zhruba 170 až 180 miliard (korun) během tří let, uvedl český ministr. Já v žádném případě nemohu české vládě doporučit, aby se na tomto mechanismu podílela, zdůraznil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek