Kocourek podepsal v Rijádu novou energetickou chartu

22.02.2011
Euroskop

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v Rijádu podepsal novou Chartu Mezinárodního energetického fóra. Fórum vzniklo v roce 1991 a sdružuje největší světové producenty a spotřebitele ropy a zemního plynu, tedy hlavně státy OPEC a OECD. Česká republika se stala členem v roce 2002.

Stabilní a příznivé ceny ropy jsou jedním z klíčových témat pro energetickou bezpečnost České republiky, řekl Kocourek. Podle ministra členství v Mezinárodním energetickém fóru otevírá ČR přístup k aktuálním informacím o fungování energetických trhů a o případné tvorbě nových kontrolních mechanismů. Můžeme tak ovlivňovat dění na mezinárodních energetických trzích, dodal k podpisu Charty.

Větší aktivitu Mezinárodního energetického fóra vyvolaly rekordní výkyvy cen ropy na světových trzích v roce 2008. Nová Charta má usnadnit fungování skupiny a přeměnit ji v efektivní platformu pro dialog o mechanismech na regulaci světových cen ropy. Charta byla zpracována a projednána během roku 2010.

Ministerské konference Mezinárodního energetického fóra se v saúdskoarabském Rijádu zúčastní delegace bezmála stovky zemí světa. K hlavním tématům patří transparentnost trhu a regulace.

Ministr Kocourek se už v pondělí zúčastnil podnikatelského fóra pro české firmy v Rijádu, zítra je na programu obdobné fórum v Džiddě. Ministra v Saúdské Arábii doprovází třicetičlenná mise českých podnikatelů. Obchodní obrat mezi Českem a Saudskou Arábií dosáhl loni 247,5 milionů dolarů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek