Nečas a Rompuy odsoudili Libyi a podpořili pakt konkurenceschopnosti

24.02.2011
čtk

Libye zoufale potřebuje politické i sociální reformy, prohlásil včera stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy po včerejším setkání s českým premiérem v Praze. Politici dále probrali pakt konkurenceschopnosti i českou spolupráci se státy eurozóny.

Podle Van Rompuye by se Unie neměla vyhýbat morální a politické odpovědnosti v severo-afrických zemích, ale zásadní rozhodnutí mohou učinit pouze jejich občané. Stálý předseda Evropské rady uvedl, že EU upraví svou politiku sousedství pro podporu demokratizace i ekonomický rozvoj regionu.

Podpora Arabů i Východního partnerství

Unie má zájem na udržitelné stabilitě, založené na respektování demokratických hodnot, lidských práv a základních svobod, zdůraznil v souvislosti s Libyí Van Rompuy. Proces demokratizace arabských zemí má podle něj plnou podporu EU. Vyzval také k okamžitému zastavení násilí. Viděli jsme naprosto nepřijatelné zločiny, které nesmí zůstat bez důsledků, řekl.

Oba politici zmínili také východní partnery EU. Nečas vyjádřil podporu opozičním silám v Bělorusku, jehož demokratizaci označil za silný zájem ČR. Van Rompuy rovněž podpořil původně český projekt Evropského partnerství. Musíme zajistit, že toto partnerství, založené před dvěma lety zde v Praze, dostane nový impulz a bude se věnovat strategickým tématům, podotkl.

ČR se muže podílet na koordinaci eurozóny

Při jednání o ekonomických tématech Nečas zdůraznil český zájem na stabilní eurozóně a silném euru. Český premiér připomněl, že celou řadu myšlenek paktu konkurenceschopnosti hodlá jeho vláda zavádět bez ohledu na vývoj diskuse v EU. Vznik stabilizačního mechanismu, balíček protikrizových návrhů a francouzsko-německý návrh paktu konkurenceschopnosti bude na programu březnového summitu EU.

Van Rompuy zdůraznil hluboké provázání ČR se zeměmi eurozóny. Společné měně by podle něj pomohla hlubší konvergence, vyšší konkurenceschopnost, udržitelný penzijní systém a přísná rozpočtová pravidla. Česká republika bude konzultována, stejně jako ostatní státy mimo eurozónu a může se na této koordinaci podílet, vyzval Prahu prezident EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek