V Praze začaly Dny evropského filmu

15.04.2011
čtk

Rakouská herečka Sophie Roisová uvedla včera večer v pražském kině Světozor projekci snímku německého režiséra Toma Tykwera nazvaného 3, a zahájila tak Dny evropského filmu. Kolekce čtyř desítek titulů z pětadvaceti zemí, která se objeví i v programu kina Lucerna, se poté přesune do Brna. Ozvěny osmnáctého ročníku přehlídky se uskuteční v Boskovicích, Jablonci nad Nisou, Olomouci, Uherském Hradišti a Veselí nad Moravou.

Zahajovacím snímek režiséra Tykwera 3 líčí milostný příběh dnešních čtyřicátníků. Letos za něj získal Bavorskou filmovou cenu za režii. O tomto filmu a dalších programových titulech se zájemci dozvědí více na internetové adrese http://www.eurofilmfest.cz/. Doprovodnou akcí přehlídky bude v sobotu 16. dubna v kině Světozor projekce legendárního dramatu prvorepublikové kinematografie Erotikon režiséra Gustava Machatého. Němý snímek z roku 1929 živě doprovodí elektro-akustické uskupení Forma Live.

Přehlídku pořádají velvyslanectví a kulturní instituty evropských zemí a hlavní město Praha za podpory Zastoupení Evropské komise a Evropského parlamentu v ČR a ministerstev kultury a zahraničních věcí. Letošní program nabízí pět sekcí. Novinkou je sekce zaměřená na ceny evropského parlamentu LUX Prize a také kategorie nazvaná Film&Music. Ta představí několik vybraných evropských titulů s tématem hudby. Sekce Národní liga opět přinese průřez filmy navrženými jednotlivými zeměmi na kandidáty na Oscara.

Tématem sekce nazvané K věci je dobrovolnictví a aktivní zapojení občanů do společenského života. Nabídne například retrokomedii s námětem úsilí skupiny žen za rovná práva a boj proti genderové diskriminaci (Vyrobeno v Dagenhamu, režie Nigel Cole), film věnovaný práci s mentálně postiženými lidmi (Pozemšťané, koho budete volit?, režie Linda Jablonská) a snímek o činnosti humanitárních pracovníků na misích v zahraničí (Tsunami po vlně zájmu, režie Jan Hošek). Každou z těchto projekcí doplní krátké úvody pozvaných hostů a odborníků na danou problematiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek