Dobeš: Čerpání peněz z fondů EU na vědu se zrychlilo

26.04.2011
čtk

Čerpání z fondů EU na vědecké projekty se výrazně zrychlilo. Program pro výzkum a inovace patří mezi nadprůměrné. Tvrdí to ministr školství Josef Dobeš. Od začátku letošního roku se podle ministra vydaly dotace v celkové výši asi 11 miliard korun, tedy skoro stejně jako za celý loňský rok.

Další program Vzdělávání pro konkurenceschopnost už ale tak dobré výsledky nemá a hrozí, že by peníze mohly být převedeny pod ministerstvo práce. Podle auditu, který si Dobeš nechal udělat loni na podzim, patří jeho úřad k institucím, které v Česku čerpají finance z fondů EU nejpomaleji.

Za velký úspěch považuje Dobeš to, že Evropská komise definitivně posvětila téměř sedmimiliardový projekt superlaseru ELI, který má vyrůst v Dolních Břežanech u Prahy. I díky velkým projektům budou do konce roku 2011 schváleny projekty v hodnotě 90 procent celkového objemu operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, sdělil dnes úřad. V programu je na vědecké projekty celkem více než 48 miliard korun.

Co se týká dalšího programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, ministerstvu kvůli pomalému čerpání hrozí, že peníze z tohoto programu budou převedeny do jiných oblastí. Ministerstvo pro místní rozvoj, které čerpání evropských fondů řídí, navrhne, aby část peněz z tohoto programu přešla na ministerstvo práce a sociálních věcí, které má užší vazby na pracovní úřady a potřeby trhu práce. Tam by finance sloužily hlavně k podpoře celoživotního učení v souladu s potřebami pracovního trhu a vývoje technologií. Přesun dotací by ale ještě musela schválit Evropská komise.

U operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost za vodou ještě nejsme, přiznal Dobeš. Kvůli zrychlení vyřizování žádostí o dotace si chce ve výběrovém řízení najmout soukromou firmu. Na administrativu projektů prý navíc přijali za poslední dva měsíce asi 50 nových zaměstnanců. Vůbec si nepřipouštíme, že bychom o ty peníze mohli přijít, dodal ministr. Nadějné je prý i to, že v nedávném hodnocení Evropské komise neskončil program pro konkurenceschopnost mezi pěti nejhoršími.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek