Nečas o rozpočtu EU: ČR čistým příjemcem do roku 2020

06.05.2011
čtk

Ve finančním rámci EU 2014-2020 bude Česká republika prosazovat, aby i nadále zůstala čistým příjemcem evropských peněz. Podle Petra Nečase by zároveň upřednostnila, aby příští unijní rozpočet představoval 1 % výkonu evropské ekonomiky. Premiér to řekl po dnešním jednání s eurokomisařem pro rozpočet a finanční plánování Januszem Lewandowským.

Současný rozpočet pro období 2007-2013 počítal s výdaji ve výši 975 miliard eur, což je zhruba 1,13 % výkonu unijní ekonomiky. V letech 2014-2020 přitom velké členské státy EU chtějí zmrazit společné prostředky na úroveň rozpočtu 2013. Ve srovnání s předchozími lety by tak Česko v budoucnosti mohlo získat méně dotací. V současném rozpočtovém období 2007-2013 dostalo v přepočtu na obyvatele nejvíce peněz z celé sedmadvacítky.

Rozpočet pro konkurenceschopnost

Prosté seškrtání rozpočtu bez ohledu na položky nepovažuji za reformní krok. Rozpočet by měl být postaven s důrazem na investice. Není třeba jej redukovat, ale zajistit, aby celá jeho struktura sledovala cíl zvýšení konkurenceschopnosti, uvedl Nečas. Podle premiéra je při sestavování finančního rámce špatná argumentace, že by se mělo provádět to, co na národní úrovni. Zaměření evropského rozpočtu je jiné, dodal.

Podle Lewandowského ale nelze v době krize a úsporných opatření očekávat výrazně vyšší rozpočet. Musí být ale zohledněny i další priority, jako například energetická bezpečnost a kohezní politika, protože ekonomická úroveň v Evropě je rozdílná, uvedl eurokomisař. Podle Nečase je rovněž nezbytná reforma zemědělské politiku EU. Není možné, aby 40 % evropského rozpočtu šlo do zemědělství. Je třeba podporovat kvalitu, a ne prostou kvantitu. Proto usilujeme o redukci celkových výdajů, především na přímé platby, uvedl Nečas.

Češi čerpají více a efektivněji

S návrhem na zmrazení finančních prostředků přišli v polovině prosince Britové. Londýn, který se potýká s jedním z nejvyšších rozpočtových schodků v sedmadvacítce, přitom již dříve uvažoval, že by stanovení stropů pro unijní výdaje postihlo především kohezní politiku EU. Ta přináší masivní dotace nejchudším evropským regionům i všem krajům v České republice s výjimkou Prahy.

Češi loni z evropského rozpočtu získali o 47,3 miliardy korun více, než do něj odvedli. To byl od vstupu do EU nejlepší výsledek. Za příznivou bilanci vděčíme zejména rostoucímu a efektivnějšímu čerpání. Odvody z Česka do EU se oproti tomu zvyšují jen mírným tempem. Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Daniela Brauna bude mít ČR od roku 2014 k dispozici pravděpodobně méně peněz z evropských fondů, než nyní. Důvodem je hlavně vyšší výkon tuzemské ekonomiky. Do příštího rozpočtového období chce Praha zjednodušit administrativu pro čerpání dotací a zmenšit počet operačních programů. O budoucím rozpočtovém rámci EU bude zřejmě jasno až na konci roku 2012.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek