Kvůli nákaze v Německu se sejdou ministři zemědělství EU

06.06.2011
čtk

V úterý se v Lucemburku mimořádně sejdou ministři zemědělství Evropské unie. Důvodem je nákaza nebezpečnou bakterií EHEC v Německu, která způsobuje závažné střevní potíže. Zemřelo již více než dvacet lidí. Oznámila to Evropská komise.

Ministři by se měli zabývat mimořádnou pomocí pro producenty zeleniny, kteří se kvůli panice způsobené nákazou potýkají s citelným poklesem prodejů. O náhradu škod původně žádali Španělé, jejichž okurky se ocitly v podezření, že by mohly být zdrojem nákazy. Evropská unie ale nejspíš uvažuje o odškodnění zemědělců i z dalších zemí.

Španělsko navíc není jedinou zemí, kde farmáři volají po náhradě škod. Podobné hlasy se ozývají i z Německa, Nizozemska či z Francie. „Zítra (v úterý) se uskuteční mimořádné zasedání ministrů zemědělství, kde Evropská komise navrhne konkrétní kompenzační opatření,“ řekla mluvčí komise.

Střevní epidemie v Německu přitom způsobila podle vedení Zelinářské unie Čech a Moravy pokles prodeje produkce také u českých pěstitelů zeleniny. Její spotřeba a ceny se u okurek, rajčat a salátů snížily až o polovinu, u ostatních druhů to bylo asi 15 až 20 procent. Situace se ovšem podle předsedy zelinářské unie Jaroslava Zemana kromě okurek, rajčat a salátů už vrací k úrovni před epidemií.

Ministerstvo zdravotnictví spolkové země Dolní Sasko dnes zveřejní výsledky testů, které by měly potvrdit či vyvrátit zprávy, že za onemocněním jsou zeleninové klíčky pěstované firmou z dolnosaského Bienenbüttelu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek