Portugalské volby vyhrála opoziční středopravá koalice

06.06.2011
čtk

Opoziční středopravá Sociálnědemokratická strana (PSD) Pedra Coelha včera zvítězila v předčasných parlamentních volbách v Portugalsku. Pravice dohromady získala přes 51 procent hlasů a zajistila si tak pohodlnou většinu v parlamentu. PDS porazila vládní Socialistickou stranu (PS) premiéra Josého Sócrata. Ten přiznal porážku a oznámil odstoupení z funkce.

Sociální demokraté získali 38,8 procenta hlasů, tedy 105 parlamentních křesel, a konzervativní Lidová strana (CDS/PP) se ziskem 11,7 procenta hlasů 24 mandátů. To poskytuje těmto tradičním vládním partnerům silnou absolutní většinu ve 230členném parlamentu.

Koalice prosadí úsporná opatření

Budeme potřebovat odvahu a trpělivost, abychom zvládli obrovské problémy, které nás čekají, řekl Coelho ve svém vítězném projevu. Politik přislíbil voličům stabilitu na příští čtyři roky a řekl, že udělá vše pro to, aby obnovil důvěru trhů a zahraničí. Předseda CDS/PP Paulo Portas už oznámil, že je připraven sestavit většinovou vládní koalici s vítěznými sociálními demokraty. Jeho lidovci prý příští vládu podpoří v zavedení úsporných opatření s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem, potvrdil Portas.

Socialisté utrpěli rekordní porážku

Poražení socialisté získali s 28 procenty hlasů 73 křesel, což je o 24 méně než v minulých volbách. Jedná se o jejich nejhorší volební výsledek od roku 1987. Tato volební porážka je má a chci za ni převzít plnou odpovědnost, řekl Sócrates svým kolegům. Nastal okamžik pro změnu vedení v Socialistické straně.

Předseda Evropské komise a bývalý portugalský premiér José Barroso označil volby za nejdůležitější od konce diktatury. Portugalsko se potýká s vážnými ekonomickými problémy. Po Řecku a Irsku je třetí zemí eurozóny, která požádala EU a MMF o finanční pomoc; tu získala v objemu 78 miliard eur. Chce-li příští vláda zvládnout hospodářskou krizi, bude muset razantně omezit výdaje státního rozpočtu a zároveň zvýšit daně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek