Španělsko uzavřelo Rumunům přístup na pracovní trh

26.07.2011
Euroskop

Rumuni budou pro práci ve Španělsku potřebovat povolení a pracovní smlouvu, oznámila včera madridská vláda. Opatření, které začne platit v nejbližších dnech, má omezit příliv cizích pracovníků v době, kdy španělská nezaměstnanost dosahuje 20%.

Omezení se nemají týkat Rumunů, kteří už ve Španělsku pracují. Otázkou však zůstává, co s nimi bude, až jejich smlouvy vyprší. Podle nových pravidel totiž potřebují pracovní povolení a kontrakt ještě před vstupem do Španělska. Jak píše portál European Voice, Evropská komise nyní analyzuje, zda je opatření v souladu s pravidly voleného pohybu.

Podle ochranné klauzule, která doplňuje přístupové smlouvy Rumunska a Bulharska, mohou členské státy až do roku 2014 přechodně přerušit volný pohyb jejich občanů. Klauzule je však určena pouze pro vážné případy, říká mluvčí Komise. Musí se prokázat negativní důsledky volného pohybu, například kolaps pracovního trhu, dodává. Madrid se brání a odvolává se na vysoký počet Rumunů ve stavebním sektoru. Ten následkem krize téměř zkolaboval.

Jedná se o první případ, kdy země EU požaduje zrušení předchozího rozhodnutí o volném pohybu osob z nového členského státu. Při vstupu Rumunska do EU v roce 2007 zavedlo Španělsko pro jeho pracovníky dvouleté omezení, které podle plánu zrušilo. Restrikce volného pohybu pro Rumuny a Bulhary nadále platí v Německu, Francii, Itálii a ve Spojeném království.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek