EK nevadí větrníky u sasko-české hranice

09.09.2011
čtk

Evropská komise nemá námitek proti poli s větrnými elektrárnami, které vyrostlo na kopci Komáří vížka (také Komáří hůrka) u česko-saské hranice. Podle eurokomisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika projekt nemá významný vliv na životní prostředí v Sasku.

Podle Evropské komise větrníky na Komáří hůrce nedaleko Teplic vyrostly v souladu s evropskou legislativou, informoval podle saského listu poslanec za Křesťansko-demokratickou unii (CDU) ve Spolkovém sněmu Klaus Brähmig.

Stanovisko prý poslanec obdržel od Potočnika, jenž poukázal na to, že při posuzování vlivu zařízení na životní prostředí nebyly shledány řádné směrodatné dopady na životní prostředí spolkové země Sasko. Z tohoto důvodu také české úřady neměly povinnost svůj postup konzultovat s německou veřejností.

Občanská iniciativa Gegenwind (Protivítr), která požaduje demontáž větrných elektráren, se závěry nesouhlasí. Při posuzování také nebyly vyslyšeny české organizace ochránců životního prostředí, upozornil mluvčí občanské iniciativy Frank Legler. Komise podle něj nepochopitelně nevzala v potaz zvláštní charakter krajiny. Větrníky totiž byly vztyčeny v evropské oblasti ochrany ptáků, kde platí, že se stav prostředí nesmí zhoršit v důsledku stavebních projektů.

Občanská iniciativa Gegenwind se nechce nechat Potočnikovou reakcí odradit. Jakmile prý bude mít příhraniční město Krupka opět akceschopné vedení, chtějí si aktivisté prohlédnout příslušné stavební plány. Mají totiž údajně poznatky o tom, že se výstavba větrníků plánů nedržela.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek