Sílí spekulace o nesolventnosti francouzských bank

12.09.2011
Euroskop

Francouzským bankám způsobila silná angažovanost v periferních zemích eurozóny ohromné kurzové ztráty. Napjatá situace v Řecku a očekávání snížení jejich ratingu vede k strmému pádu akcií tří největších francouzských finančních ústavů. Politici i centrální bankéři se snaží trhy uklidnit. Matka české Komerční banky Société Générale se mezitím odhodlala k radikálním opatřením.

Navzdory mnohostrannému úsilí pád akcií velkých francouzských bank pokračuje. Akcie BNP Paribas, Crédit Agricole a Société Générale patřily v minulém týdnu mezi nejztrátovější na trzích. Trhy nyní napjatě čekávají na hodnocení ratingové agentury Moody’s, která již červnu umístila tři největší francouzské banky do pozorovacího režimu.

Poté co o víkendu německá média zveřejnila informace, že ministerstvo financí se připravuje na řecký bankrot, vzrostla nervozita na trzích, která způsobila další pád kurzů akcií těchto bank. Analytici očekávají, že Moody’s by tento týden mohla snížit jejich rating.

Zestátnění prý nehrozí

Francouzská vláda se pokouší zmírňovat napětí. Ministr průmyslu Eric Besson odmítnul při televizní debatě částečné zestátnění bank jako ukvapené. „Zdá se mi jako naprosto unáhlené a v současnosti nerelevantní uvést toto opatření v život, řekl při vysílání stanic RCM a BFM Besson.

„Francouzské banky mají problémy s likviditou, ne se solventností, vyjádřil se zase šéf centrální banky Christian Foyer. Problémy Řecka prý mohou zvládnout. „Ať bude řecký scénář jakýkoliv, jakákoliv opatření budou nezbytná, francouzské banky mají prostředky, aby to překonaly, stojí v dnešním prohlášení.

Societe Generale bude šetřit

Société Générale ráno oficiálně oznámila, že urychlí prodej majetku a další snižování nákladů. Snaží se tím zmírnit obavy z toho, zda má dostatek financí a likvidity. Zároveň její šéf Frederic Oudea ujistil, že jeho banka má stabilní základ a její angažovanost v zadlužených zemí je malá.

„Banka má nízkou, klesající a zvládnutelnou expozici v periferních zemích eurozóny ve výši 4,3 miliard eur, řekl Oudea. Přes jeho ujištění klesla hodnota jejich akcií po prohlášení o dalších deset procent na 15,22 eur. Od začátku roku přitom podle Financial Times klesla hodnota akcií Société Générale o více než polovinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek