ČR podporuje výši rozpočtu EU navrženého komisí

13.09.2011
čtk

Rozpočet na roky 2014-2020, jak ho navrhuje Evropská komise, je podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga rozumná. Česká republika ji podporuje. Řada členských států na bruselské Radě pro obecné záležitosti ale namítala, že navrhovaný rozpočet je příliš štědrý.

Komise navrhla limit výdajů ve výši 1,05 procenta hrubého domácího produktu EU – to je o něco málo více než 1 bilion eur. jde o podobný výdajový strop jako v dosavadní finanční perspektivě platné pro roky 2007-2013.

Komise navíc navrhla vytvořit mimorozpočtovou obálku s částkou ve výši 58,3 miliardy eur. Z ní by se měly financovat rozvojová pomoc, projekt navigačního systému Galileo a záchranné fondy pro řešení nepředvídaných událostí. Tím celková výše výdajů vystoupá na 1,0833 bilionu eur, tedy na 1,11 procenta HDP.

Já bych řekl, že ten návrh je rozumný, řekl o vizi komise Schwarzenberg.

Skupina osmi zemí EU však považuje vzhledem k krizi a úsporným opatřením rozpočet za velkorysý. Mezi členy této iniciativy patří Německo, Francie, Británie, Nizozemsko, Finsko, Itálie, Švédsko a Rakousko. Jde o státy spadající do skupiny takzvaných čistých plátců. Česko i v příštím víceletém finančním rámci získá z rozpočtu víc, než kolik do něj odvede.

Přesnější představu, o kolik by se měl návrh rozpočtu snížit, osmička nemá. Český ministr snahu čistých plátců chápe, ale nevidí snížení realisticky. Myslím, že taky čistí plátci vědí, že to možné není, ale chtějí postavit včas hráz dalším požadavkům na rozšíření (výše příští finanční perspektivy), řekl Schwarzenberg.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek