Schwarzenberg: Měla by být možnost dobrovolně odejít z eurozóny

13.09.2011
čtk

Řešení hospodářské a dluhové krize eurozóny neleží podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga ve změnách unijních smluv. Podle českého ministra by ale měla existovat možnost, aby nějaký stát mohl z eurozóny vystoupit.

Zajisté by měla být možnost, aby stát sám odešel, podotkl Schwarzenberg. Dodal, že to možná bude jediné východisko. Na dotaz, zda je možné hledat řešení nynější tíživé situace otevíráním lisabonské smlouvy, ministr řekl: Myslím, že problémy jsou veliké. Hospodářská krize existuje. Ale že by se něco vyřešilo změnami smluv, to jsem ještě nikdy neviděl.

Dojednávání i ratifikace lisabonské smlouvy byla v EU velmi složitá. Smlouva začala platit v prosinci roku 2010. Už nyní prochází drobnou revizí. Kvůli budoucímu stálému stabilizačnímu mechanismu na pomoc zemím v hospodářských potížích se unie dohodla na drobné úpravě v rozsahu jednoho odstavce. Tato změna by měla být ratifikována zřejmě společně s přístupovou smlouvou Chorvatska.

Z Německa či Nizozemska zaznívají návrhy na rozsáhlé změny smlouvy. Doufám, že nebude paralýza, řekl Schwarzenberg s tím, že případné změny smlouvy rozhodně nebudou snadné. Zatím jde ale podle něj hlavně o věc eurozóny. Postoj ČR tak bude zdrženlivý.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek