EU: Zvláštní telekomunikační daň v Maďarsku je nezákonná

30.09.2011
čtk

Zvláštní telekomunikační daň, kterou spolu s dalšími krizovými daněmi vybírají Maďaři, je nezákonná. Uvedla to Evropská komise a vyzvala Maďarsko, aby daň zrušilo. Maďarská vláda je ale proti, daň jí údajně pomáhá snižovat deficit veřejných financí. Maďaři mají komisi do dvou měsíců informovat, jaká přijali opatření k nápravě. V opačném případě se mohou ocitnout před Soudním dvorem EU.

Komise daň považuje za ilegální podle zákona EU o telekomunikacích, neboť příjmy z těchto daní jsou používány k naplnění centrálního rozpočtu vlády, nikoli jako specifické náklady na regulaci telekomunikačního sektoru, uvedla EK. Její rozhodnutí bude podle agentury Reuters znamenat zvýšené riziko pro investory.

Ve snaze udržet rozpočtový deficit pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP), jak stanoví pravidla Evropské unie, se Maďarsko převážně spoléhá na nekonvenční fiskální politiku.

Evropská komise Maďarům doručila nesouhlas s daní pouhý jeden den předtím, než dostane maďarský parlament na stůl návrh státního rozpočtu na příští rok. Ten je považován za klíčovou zkoušku odhodlání maďarské vlády prosadit navržená fiskální opatření.

Maďarsko očekávalo, že krizové daně jen letos přinesou státnímu rozpočtu asi 60 miliard forintů (zhruba 5,1 miliardy Kč). To by bylo asi 0,2 procenta HDP. Zvláštní telekomunikační daň byla zavedena loni v říjnu, a to spolu s dalšími krizovými daněmi. Ty úřady vybírají od energetických a maloobchodních firem, a také od bank. Opatření má zůstat v platnosti do roku 2013.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek